Retro stil karakteriše moda koja je bila popularna u 20 veku. Nose se retro frizure i razni retro dodaci za kosu, garderoba u retro stilu, boje, duh starih dobrih vremena. Sve se to vraća na velika vrata poslednjih godina. Pogledajte na koji način možemo podeliti retro stil.

1.    1920 – te

1920 – te
Zamislite da plešete čarlston i slušate džez muziku. Nosite vunene kape i šešir u obliku zvona (cloche). To su sve karakteristike 20-tih godina. Žene u zlatnim dvadesetim godinama su bile pioniri po pitanju raznih stvari. Da bi pokazale svoju nezavisnost odsekle su duge kose i počele sa ponosom da nose kratke bob frizure sa rubovima, moderan nakit na glavi  i biserne ogrlice oko vrata. Nosile su ravne haljine i cipele sa kratkom štiklom i zatvorenim prstima. Želele su da izgledaju dečački, a u isto vreme šarmantno i ženstveno.

2.    1940 – te

1940 – te
Ove godine se smatraju fascinantnim modnim vremenima. Dok su muškarci ratovali, žene su svoje obline prikazivale u strožijim haljinama i suknjama. Za razliku od dvadesetih godina kada su se nosila slobodna ramena u četrdesetim su ramena pokrivena i sa malim naborima. Posle dugog rada u fabrikama, žene su puštale kosu i igrale uz jitterbug ( jedna vrsta sving muzike). Glamuroznog nakita nije bilo, haljine i suknje su bile uske u struku i ispod kolena. Štikle sa otvorenim prstima i palačinka šešir na glavi zaokružuju celokupan retro stil četrdesetih godina.

3.    1950 – te

 1950 – te
Ove godine karakterišu zvonaste suknje i zalizana kosa. Ustvari to je najbolje prikazano u filmu Brilijantin sa John Travoltom i Oliviom Newton John. Rat je završen i krenulo se iz početka. To je bilo vreme nuklearnih porodica i mnogo nevinosti. Postoji nekoliko različitih modnih kombinacija koje su vezane za pedesete godine. Kao prvo tu je izgled moderne domaćice veoma elegantan i jednostavan. Sa maskarom i karminom, širokom i dugom cvetnom haljinom, niskim potpeticama i darby šeširom.

Kasnijih pedesetih se pojavljuje zvonasta suknja ili poodle suknja. Uz nju se obično šeta pudlica na uzici, nosi kratka marama oko vrata i konjski rep.

4.    1970 – te

1970 – te
Mini suknje, zvonare, duga kosa. Ovo je jedan od najpopularnijih stilova koji se danas lako može naći u prodavnicama.
Za razliku od jednostavne i svedene domaćice pedesetih godina, žene u sedamdesetim godinama su bile slobodne  i divlje. Istraživale su svoju seksualnost i protestvovale protiv rata. Početak sedamdesetih karakteriše hipi stil tojest, perle, rese i visoke čizme. Kraj decenije su obeležile šire majice i kragne. Ove godine su važne za modu jer su žene mogle da nose sve što su htele. Neformale zvonare, crop-top majice ili rolke, za flert su nosile antilopa mini suknje i floppy šešire, a za posao muška odela sa širokom kragnom. Kosa je bila obično duga i rasčešljana po sredini ili natapirana kao afro frizura.

5.    1980 – te

1980 – te
Čarape drečavih neonskih boja, trajna i preterana šminka, teksas na različite načine i jednom rečju strašan izgled. Setite se Madonne i njenih prvih hitova, izbeljene plave kose sa šiškama, širokih neonskih narukvica i naravno trikoa. Zatim šarenilo, svetla put, majice sa tufnicama, naramenice, dokolenice. Kombinovanje drečavo pink hulahopki sa svetlim džemperom na tufne, po deset debelih narukvica na svakoj ruci, plave senke za oči, natapirana kosa i spremni ste za rock and roll. To je bila veoma zabavna decenija.

I poznate ličnosti iz sveta muzike i filma rado se oblače u retro stilu. Pogledajte galeriju

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име