Reverse balayage je nastao pre nekoliko godina, ali je ove sezone ponovo aktuelan i malo modernizovan, a sve u cilju postizanja prirodnijeg i zdravijeg izgleda kose. Frizeri ga preporučuju plavušama koje ovih tmurnih zimskih dana razmišljaju da pređu na neku tamniju nijansu plave. Postoji nepisano pravilo da se brinete lakše opredeljuju da promene boju kose i pređu u plavuše, dok su plavuše nesigurne i ređe biraju tamniju boju kose od plave. Srećom pojavio se novi trend „reverse balayage“ koji plavušama pomaže da na jednostavan način obogate svoju boju kose.

Klasičnu balayage tehniku farbanja kose su probale skoro sve poznate dame. Uz pomoć ove tehnike kosa dobija takozvani sun- kissed efekat, odnosno izgleda kao da je prirodno posvetlila od sunca i to bez upadljivih prelaza. Brinete se često opredeljuju za ovo nijansiranje da bi suptilno posvetlije svoju boju. Sa druge strane novi trend je odličan izbor za plavuše jer deluje obrnuto odnosno svetlijoj boji kose daje potrebnu dubinu uz pomoć tamnijih nijansi, a pritom nema dodatnog tretiranja krajeva kose i samim tim njihovog uništavanja.

Upotrebom tamnijih nijansi plavoj boji kose se daje potrebna dubina od korena kose, dok krajevi kose ostaju i dalje svetliji odnosno plavi. Prelaz je suptilan tako da sve deluje prirodno bez upadljivih kontrasta. Ova tehnika je idealan izbor za plavuše jer se lako održava, a kosi daje potreban volumen i dinamičnost. Za razliku od tipičnog suptilnog ombre gde vam stilista osvetljava krajeve ovde se radi obrnuto potamnjuje se koren da bi se postigao isti efekat.

Frizeri poznatih ličnosti savetuju svojim klijentima da ove zime isprobaju ovu tahniku pogotovo ako su preterali sa izvlačenjem pramenova i izbeljivanjem pa je kosa postala oštećena i osetljiva. Vreme je da se pređe na prirodniji izgled koji podrazumeva koren kose koji je najtamniji i postepeni prelaz u najsvetliji deo, a to su krajevi kose. Koren je po prirodi tamniji i potrebno je više vremena da bi izbledeo tako da ne morate tako često da se farbate kao što ste navikli. Samim tim će se i kosa oporaviti i izgledati lepše, prirodnije i voluminoznije.

Kada razgovarate sa svojim frizerom vaša ključna reč bi trebalo da bude dubina. Zatražite farbanje korena kose i to u nijansi koje je malo svetlija od vaše prirodne boje, ali je tamnija u odnosu na ostatak kose. Svetski stilisti savetuju da je najsigurniji način da vaša boja izgleda prirodno, da se opredelite za profesionalni tretman za ojačavanje i regeneraciju kose poput Olaplex tretmana.