Ruski manikir je ovih dana jedna od najpopularnijih tehnika oblikovanja noktiju u Evropi i Americi. Njegova popularnost rapidno raste zahvaljujući TikToku i Instagramu. Šta ovaj manikir čini toliko popularnim i po čemu se razlikuje od drugih tehnika oblikovanja noktiju?

 crveni ruski manikir
Činjenica je da su godinama u industriji noktiju dominirali tradicionalni gelovi i akrili za nokte. Međutim, sada ruska tehnika manikira privlači veliku pažnju zbog svog čistog, netaknutog završnog sloja koji stvara. Za mnoge je ova tehnika oblikovanja noktiju kontrovezna jer se znatno razlikuje od klasične metode. Ruski manikir je, kao što možete pretpostaviti, nastao u Rusiji i koristi se u mnogim salonima lepote već unazad 5 – 6 godina. Međutim, pod uticajem društvenih mreža doživljava veliki bum poslednjih nekoliko meseci.

Šta je ruski manikir?

 izgled noktiju
Ruski manikir je još poznat pod nazivom suvi ili e – file manikir. Koristi se specijalni alat za nokte, električne turpije sa raznim nastavcima, kojim se uklanja višak kožice koja okružuje ležište nokta. Ovom tehnikom svaki nokat dobija masažu zanoktice i savršeno se podrezuje. Jedna vrsta pilinga i tretmana zanoktica koja kao krajnji efekat dobija potpuno drugačiju i mekšu kožu na rubovima noktiju. Nokti su potpuno glatki i savršeno čisti za dalje nanošenje laka.

Šta ovaj tretman noktiju sadrži?

dezen
Za razliku od gel manikira ili akrilnih noktiju ruski manikir je proces koji sadrži od 5 do 7 koraka i ne zahteva nikakvo potapanje noktiju u vodu. Kod tradicionalnih tretmana su vaše ruke natopljene u toplu vodu kako bi se mrtve ćelije kože omekšale i lakše isekle zanoktice. Ruski manikir ne potapa nokte već na suvo ćisti vašu kutikulu pomoću električnih alata za nokte.

Prvo se čisti ležište noktiju jednom vrstom turpije, a zatim se drugom vrstom turpije uklanja kutikula. Treći korak je poliranje ležišta nokta i stvaranje željenog oblika. Samo čišćenje kožice i podrezivanje zanoktica uz pomoć električnih turpija i makazica za zanoktice mora biti veoma precizno i pažljivo. Alati koji se koriste tom prilikom moraju da prolaze kroz trofazni proces dezinfekcije i sterilizacije.

proces pre i posle
Nakon što su zanoktice očišćene sledi poliranje noktiju. Međutim, pre nego što stručnjak za nokte nanese vaš lak u boji sledi nanošenje specijalne vrste podloge za lak koja se koristi samo u ruskom manikiru. Nanošenje te podloge za lak u potpunosti zavisi od jačine vaših noktiju. Zatim dolazi gel lak koji se nanosi specijalnom umetničkom četkom i zapečati završnim premazom.

Kao što možete zaključiti iz svega gore rečenog tehnika ruskog manikira se prilagođava svakom klijentu ponaosob jer se baza za lak bira na osnovu dužine i snage vaših noktiju. Gel koji se koristi je veoma kvalitetan i nanosi se na poseban način kako bi pomogao da ovako oblikovani i tretirani nokti što duže traju otprilike oko mesec dana. Lak se nanosi blizu zanoktice tankom četkicom da bi se eliminisao taj prelaz između kože i nokta.

 oblikovanje noktiju
Ceo ovaj proces, zbog same složenosti rada, jako dugo traje i to samo nanošenje jedne boje laka traje od dva do tri sata. Ako tretirate nokte sa ekstenzijama ili nekim dezenima onda vam je potrebno od 4 do 5 sati.

Da li je ruski manikir bezbedan?

 roze ruski manikir
Uklanjanje kožice oko noktiju je u nekim državama iz bezbednosnih razloga zabranjeno. Pored toga Američka akademija za dermatologiju preporučuje izbegavanje uklanjanja zanoktica. Zanoktice štite koren nokta, tako da je važno izbegavanje njihovog sečenja ili guranja unazad. Kada obrežete ili isečete zanoktice bakterije i druge klice lakše prodiru do vašeg tela i izazivaju infekcije.

 ruski manikir
Uprkos ovim strogim preporukama manikir stručnjaci smatraju da ruski manikir može biti u potpunosti bezbedan ako ga obavljaju propisno obučeni profesionalci. Tehničari moraju da imaju više godina prakse i da završe nekoliko kurseva. Zbog toga je, pre ovog tretmana ili bilo koje druge kozmetičke usluge, potrebno dobro istražiti da biste pronašli kvalifikovanog stručnjaka sa iskustvom i potrebnim licencama.

Koje su njegove prednosti?

 akrilik ruski manikir
Za razliku od drugih tehnika gde su dužina, oblik i dizajn prioritet, ovde je sva pažnja fokusirana na zdravlje vaših noktiju. Nisu dozvoljeni akrili ni toksični gel lakovi. Akrilne ekstenzije su štetne za vaše nokte i zdravlje. Zato se koriste samo tvrde gel ekstenzije koje su izdržljive, dugotrajne i izgledaju elegantno.

 akrilik
Prednost je i da vaši nokti postaju zdraviji i manje se lome. Zbog toga iskustva pokazuju da se klijenti nakon dobro odrađenog ruskog manikira retko vraćaju tradicionalnim tretmanima oblikovanja noktiju.