Francuski bob je veliki hit ovih dana i smatra će da će biti jedna od najpopularnijih frizura za leto 2022 godine. Šta ovu frizuru čini tako magičnom i vanvremenskom?

 paz stil
Kao što je rekla Carrie Bradshaw u popularnoj seriji „ Seks i grad“ , „ Francuski bob je kao Chanel odelo nikada ne izlazi iz mode“. Zabeležen je čak i u rečniku jer kada ukucate naziv „ šik frizura“ izlazi slika francuskog boba ili kod nas poznatijeg kao paža. Radi se o kratkoj frizuri koja povezuje sve moćne i jake žene od Coco Chanel do Anna Wintour pa samim tim predstavlja simbol samopouzdanja, individualnosti i visokog stila.

plavi paz
Inače ova varijanta paža ili francuski bob, za koji su svi čuli, nije nastao u Francuskoj, ali su ga Francuskinje popularizovale. One su ga prilagodile svojim potrebama i napravile od njega istoriju.

 francuski bob

Karakteristika ove varijante paža jeste dužina. Kraći je od klasičnog boba i obično se kreće do jagodične kosti u nivou usana. Često su prednji pramenovi uvijeni ka usnama što daje ženstvenu i elegantnu notu ovom stilu. Kosa je ravno sečena sa svih strana, a šiške su kratke ( baby ili duže tik iznad trepavica). Obično prekrivaju čelo mada ih možete rastaviti i po sredini čela. Kosa je blago talasasta. Dobra strana ovog boba jeste da odgovara svim tipovima kose tako da ga mogu nositi sve žene. Francuski bob je lak za oblikovanje i održavanje, ali i vizuelno podmlađuje.

 klasicni francuski bob
Ranije je duga kosa bila simbol ženstvenosti, dok su ovakve kratke frizure nosila deca. Međutim, kada su se žene ošišale na kratko konačno su razbile sve predrasude, skinule sve okove i osetile čari samostalnosti. Naravno, postoji nešto što ovu kratku frizuru čini tako seksi. Kada žena ošiša kosu ona otvara svoje erogene zone koje postaju vidljive i počinju da zrače i deluju na jači pol. Možda zvuči paradoksalno da u jednoj kratkoj frizuri imamo sve počev od detinjaste skromnosti pa do proračunatosti, seksualnosti i magične neodoljivosti. Samim tim se francuski bob može opisati kao kratka i koketna frizura.

 parizanke i francuski bob
Dobra strana ove vanvremenske frizure jeste i njena svestranost. Može se prilagoditi svakom tipu kose i obliku lica. Ipak najbolje funkcioniše na ravnoj kosi, ali vešt frizer može da je ošiša na takav način da naglasi vašu prirodnu teksturu kose uz pomoć makaza ili mašinica. Možete imati čak i istu dužinu na svim tipovima kose što je još jedna draž ovog stila. Naročito treba biti oprezan sa kovrdžavim teksturama kose jer klasični oblik francuskog paža može da izgleda kao kutija ako se ne uradi kako treba.Kod ovog tipa kose preporučuje se bočni ili razdeljak na sredini, nepravilan oblik pozadi i duži napred tako da i dalje izgleda seksi, ne kao A-line bob.

 pariski bob

Dobra strana ovog paža jeste što se jednostavno stilizuje. Vi birate da li ćete da izgledate elegantno i uredno ili razigrano i rasčupano kao da ste tek iz kreveta ustali. Možete ga uz pomoć gela čak i zalizati i time dobiti takođe trendi „wet look“.Sa druge strane ako želite da naglasite svoje prirodne talase ili lokne koristite neki sprej za teksturu kose.

 opusteni paz
Duža verzija francuskog boba zvana pariški bob je odlična frizura za leto. U tome se slažu skoro svi poznati londonski frizeri. Pariški paž se savršeno uklapa sa kratkim ili resastim šiškama. Kosa je pozadi duža, a zatim je dužina sve kraća da bi prednji slojevi bili u nivou vilične kosti. Prednji pramenovi se na krajevima uvijaju ka unutra i kreću se ka usnama. Prednje pramenove možete prebaciti i iza ušiju i spremni ste za izlazak. Dakle ovo je nešto labavija i manje stroga verzija, duža i oštrija na rubovima.

pariski paz sa strane
Što se šiški tiče njih možete nositi poput zavesa šiški da budu lepršave i tanke i da se stapaju sa prednjim pramenovima. Cilj je da šiške nemaju oštre linije i da ne deluju previše odvojeno od ostatka kose. Kod održavanja ove frizure frizeri savetuju da kosu najpre sušite peškirom i da dodate malo balzama za kosu. Zatim da ubrzate proces sušenja fenom, ali isključivo koristeći difuzer. Ne koristite četke i češljeve već pustite pramenove da sami pronalaze svoj put i mesto. Na taj način će frizura delovati prirodnije i na kraju: Ovo je mekani bob bez napora koji izgleda kao francuski bob, ali uopše ne zahteva održavanje i trebalo bi da izgleda zaista dobro tokom narednih šest meseci.