Santorini (Thira) je malo ostrvo u egejskom moru. Pripada grupi Kiklada zajedno sa ostrvima Milos, Mikonos, Ios, Delos..Smesteno je izmedji Iosa i Anafija.

Glavni grad je Fira, koji se nalazi na zapadnoj obali ostrva. Izgrađen je na samoj litici i gleda na vulkan. Grad predstavlja i najvišu tačku ostrva. Prepun je hotela, taverni, prodavnica suvenira, i naravno turista iz svih krajeva sveta. Pogled sa litice ostavlja bez daha i najiskusnijeg turistu, jer ovakav jedinstven prizor ne moze se videti ni na jednom drugom mestu. Do stare luke, koja se nalazi u podnožju Fire, možete se spustiti žicarom, ali će svakako zanimljivije biti ako to uradite “by foot” i tako predjete 588 stepenika. Ukoliko se umorite, istim stepeništem možete se popeti ili spustiti i na magarcima, kojih ovde ima u neverovatnom broju, pa doprinose autentičnosti ovog čudesnog ostrva. Upravo na tim stepenicama na pojedinim mestima videćete veliku gužvu od turista koji su se okupili na najlepšim mestima za posmatranje zalaska sunca. U staroj luci nalaze se restorani, u kojima ćete, ako budete želeli, pojesti najukusnije morske specijalitete koje ste ikada probali i to uz fantastičan pogled na zalazak sunca.

romanticno ostrvoSeverno od Fire nalazi se Ia (Oia), grad koji takođe leži na litici i iz koga se takođe pruža neverovatan pogled na zalazak sunca. Gradić se nalazi na samom vrhu ostrva. I u njemu je kao i u Firi sve plavo belo, a na samoj litici su najskuplji hoteli i restorani te se nemojte iznenaditi ukoliko baš ovde prepoznate svog omiljenog glumca ili neku drugu poznatu ličnost. Ovo ostrvo je kao stvoreno za romantičare, pa ćete često videti parove koji su na medenom mesecu ili ćete u restoranu prisustvovati prosidbi.

Kamari je gradić na jugu ostrva, sa puno malih hotela, gde su veoma često smešteni turisti iz Srbije. Gradić je mali ali uz obalu pored šetališta kafići vrve od turista. Kamari je poznat po svojoj dugoj peščanoj plaži i to sa crnim peskom (zbog vulkanskog porekla ostrva),koji predstavlja još jednu atrakciju ovog neobičnog ostrva.

Perissa je jos jedan gradić u kome možete biti smešteni a da pri tome imate plažu ispred hotela. Ukoliko ste smešteni u Firi ili Ia-i nećete imati plažu u samom mestu, već se možete odlučiti za autobuse koji odlično saobraćaju i nisu skupi ili možete iznajmiti auto. Iz Fire postoje autobuske linije do svih delova ostrva, mada može biti naporno čekati autobus i ići njime na plažu u podne po veoma jakom suncu koje je takođe jedna od odlika ovog ostrva.

santorini plazaIdealno vreme za posetu Santorinija, ukoliko želite da izbegnete prevelike vrućine je April-Jun i Septembar –Oktobar.

Od izleta nemojte propustiti obilazak vulkana, koji je još uvek aktivan, ali se dobro opremite vodom i šeširom jer će vrućina biti skoro nepodnošljiva. Zanimljivo je kada sada sa druge strane pogledate ostrvo na kome boravite.

Ostrvo ima sopstveni aerodrom, ali je i veoma dobro povezano vodenim putem sa Pirejem i drugim ostrvima. Karte za trajekte kao i za izlet na vulkan, koji ne smete propustiti, kupuju se u mnogobrojnim specijalizovanim radnjama u Firi.

 

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име