Šatiranje kose uz pomoć kape je u stvari izvlačenje pramenova gde se kao pomoćna sredstva umesto folija koriste specijalna silikonska kapa sa rupicama kao i igla uz pomoć koje se kroz rupice izvlače pramenovi kose. Šatiranje kose na ovaj način je bilo veoma popularno tokom 70 –tih, 80- tih i početkom 90 – tih godina, ali su ga kasnije prevazišle raznovrsne tehnike farbanja kose uz pomoć folija kao što su sada ektra popularne ombre, sombre, balayage, babylights

Uz pomoć kape su nekada naše mame i bake izvlačile pramenove same kod kuće i to na svim dužinama kose. Kape su najbolje rezultate davale na kratkoj i kosi srednje dužine kao i na ravnoj i slojevitim odnosno stepenastim frizurama. Duga kosa se često mrsila dok se provlačila kroz rupice na kapi tako da je sam proces izvlačenja pramenova bio bolan i rezultirao je vrlo neujednačenom bojom pramenova. Kovrdžava kosa se takođe mrsila i teško provlačila kroz rupe dok je proces izvlačenja pramenova kod guste kose trajao veoma dugo. Zbog svih ovim nedostataka vremenom su se pojavile folije i druge gore pomenute tehnike farbanja kose koje nude i više mogućnosti toniranja kose.

Međutim, i dalje u svetu postoje frizeri koji koriste kapu za izvlačenje pramenova i njihovo nijansiranje i to čak na dugoj kosi. Jedan od njih je i brazilski frizer Diego Kuhn koji na svom instagram profilu pokazuje kako izvlači svetlije i plave pramenove na dugoj kosi uz pomoć silikonske kape sa rupicama. On smatra da je ovakav način toniranja kose uredan i čist, a pritom pramenovi izgledaju prelepo, multidimenzionalno i sjajno.

Silikonske kape se lako stavljaju jer su rastegljive i vezuju se ispod brade. Ako ste izgubili iglu za izvlačenje pramenova možete kao alternativu koristiti maminu iglu za heklanje. Rupica na kapi ima mnogo, ali vi ne morate kroz sve da provlačite kosu već odredite nekoliko sekcija. Ovaj frizer savetuje da koristite blanš za farbanje pramenova. Po mogućstvu koristite blanš preliv jer on daje prirodniji ton kosi. Pratite uputstva na proizvodu jer ne valja da blanš predugo stoji. Diego ispira pramenove dok je kosa još u kapi pa tek onda skida kapu. Ova tehnika je dobra ako želite kosu u dva tona ili dve boje (ostatak kose je tamniji, a izvučeni pramenovi su svetliji). Ako želite kosu u više tonova ili boja onda je bolje da koristite neke od pomenutih tehnika koje se rade uz pomoć aluminijumskih folija.

Pogledajte video u kome Diego Kuhn šatira dugu kosu sa kapom.