Nije lako pronaći hranu koja će najbolje delovati na Vas. Da bismo Vam olakšali preporučujemo Vam šest takozvanih energetskih namirnica čije će Vas hranjive materije sigurno učiniti jačim.

1.    Jaja
Tri velika jajeta sadrže 260 kalorija, 20g proteina, 1,5g ugljenih hidrata i 17g masti. Jaja su prepuna holesterola, ali imaju niz pozitivnih prednosti kao što je održavanje određenog nivoa testosterona u organizmu i integrisanje membrane mišićnih ćelija. Ljudi koji pojedu 3 cela jajeta dnevno imaju dva puta snažniju mišićnu masu od onih koji pojedu jedno ili nijedno jaje dnevno. 641 miligram dodatnih holesterola iz jaja dnevno utiče na smanjenje lošeg holesterola i na taj način štiti organizam od ateroskleroze. Zbog toga jaja treba da budu deo svakodnevnog obroka.

2.    Losos
Atlanski losos sadrži 415 kalorija, 46g proteina, 0 ugljenih hidrata i 23g masti.Bogati su omega-3 masnim kiselinama koje poboljšavaju insulinsku osetljivost organizma, utiču na rast mišića, na bolje pamćenje i brži rad mozga. Takođe proteini koji se nalaze u lososu se lakše apsorbuju i ne sadrže štetne sastojke za organizam. Omega-3 masne kiseline utiču na oporavak oštećenih mišića i zglobova i zbog svega toga spremite lososa za ručak ili večeru.

3.    Govedina
85% nemasne organske govedine sadrži 390 kalorija, 50g proteina, 0 ugljenih hidrata i 20g masti. Ovo meso je važno jer zbog velikog sadržaja proteina, zasićenih masti i holesterola održava visok nivo testosterona u organizmu i obezbeđuje zdravu i jaku mišićnu masu. Ovo se pre svega odnosi na organsku govedinu.

4.    Pšenične klice
Pola šolje pšeničnih klica sadrže 205 kalorija, 15g proteina, 28g ugljenih hidrata i 5g masti. Ove klice su bogate gvožđem, cinkom, kalijumom, selenom, vitaminima B, proteinima i amino kiselinama kao što su glutamin i arginin. Dobro je jesti pšenične klice pre vežbanja jer povećavaju mišićnu masu i izdržljivost i takođe utiču na efikasnost centralnog nervnog sistema. Možete ih jesti kao prilog uz ribu i piletinu.

5.    Lubenica
Dve kriške lubenice sadrže 170 kalorija, oko 5g proteina, 45g ugljenih hidrata, Og masti i 2,5g citrulina. Lubenica je jedan od retkih plodova koji se vrlo brzo vare. Crveno meso i bela kora od lubenice sadrže aminokiselinu citrulin koja sa u organizmu pretvara u arginin koji je mnogo bolji od Vašeg prirodnog arginina. Sve to utiče na jačanje mišića i snagu. Zbog toga je dobro jesti lubenicu odmah posle treninga.

6.    Sok od nara
Ovaj sok sadrži 35 kalorija, nula proteina, 7g ugljenih hidrata i nula grama masti. Nar je antioksidant koji poboljšava zdravlje i štiti od mnogih bolesti.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име