Shag frizura ili takozvani čupavac je veliki trend poslednjih godina. Ovaj mladalački i rokerski stil karakterišu kratki slojevi koji su najvećim delom koncentrisani oko temena glave, a manje ih ima na krajevima kose. Često sadrži i šiške koje se uglavnom odgurnu sa čela u stranu. Smatra se da je ovu frizuru stvorio berberin Paul McGregor. U izvornom obliku shag frizura je sadržala perjaste, kratke slojeve na vrhu i sa strane čime gornji deo dobija na volumenu dok se sredina i krajevi kose tanje i proređuju. Ovaj uniseks stil su početkom 70 – tih popularizovale mnoge poznate ličnosti kao što su bili Joan Jett, David Bowie, Mick Jagger, Rod Stewart, David Cassidy, Jane Fonda. Tokom 90 – tih Jennifer Aniston je nosila nešto moderniju shag – bob varijantu poznatu kao „The Rachel” koja je i danas u trendu. Poznata glumica Meg Ryan je početkom 2000 – tih takođe nosila ovu kratku frizuru. Danas je shag frizura znatno izmenjena i prilagođena najnovijim trenovima, ali je ipak zadržala svoju bezbrižnu, mladalačku, neurednu i pomalo buntovničku crtu.

Danas se uglavnom nosi srednji i duži shag. Za šišanje se koriste makaze sa specijalnom, zavrnutom oštricom kako bi se dobili fini, tanji slojevi koji tankoj kosi daju potreban volumen, dok gustu i kovrdžavu kosu stanjuju i samim tim ublažavaju njenu oštru i neukrotivu teksturu.Često se oblikuju i šiške i to se sada najviše traže, retro zavesa šiške kao i kratke baby šiške.

Shag frizuru mogu nositi sve žene, ali je ipak potrebno da je prilagode svom obliku lica jer zbog puno slojeva u kosi oko temena glave može doći do naglašavanja neželjenih delova lica. Zato se ženama sa okruglim i četvrtastim oblikom lica preporučuje duži shag jer će on vizuelno izdužiti lice. Ženama sa duguljastim oblikom lica se preporučuje kraći shag koji je nešto iznad vrata jer će na taj način kratki slojevi biti koncentrisani oko lica i samim tim ga vizuelno učiniti okruglastijim.

Čupavac je sam po sebi upečatljiv i upadljiv i nije mu potrebno previše sređivanja. To znači da po tri do četiri meseca ne morate da idete kod frizera. Možda je upravo zbog toga danas jedna od najpopularnijih frizura na svetu. Nakon pranja na kosu je potrebno naneti malo sredstava za stilizovanje i pustiti je da se osuši prirodno bez feniranja. Čupavci se međusobno razlikuju i po slojevima. Što su slojevi kraći to je frizura ekstremnija i dramatičnija. Što su duži to je manje ekstremna. Ako želite da vaš shag izgleda nežnije i ženstvenije onda birajte duže slojeve. Cilj je postići ravnotežu između klasičnih kratkih slojeva i modernih dužih slojeva kako bi ova frizura i dalje zadržala svoje rokerske i buntovničke vibracije.

Shag frizura će sigurno dominirati tokom leta 2021 godine. Zato vam predlažemo da je probate, a kao inspiracija vam mogu poslužiti sledeći primeri koji su ovih dana preplavili društvene mreže.