Šta je keto dijeta? Koje namirnice obuhvata i preporučuje u ishrani jer dokazano skidaju salo oko stomaka i dovode vremenom do zdravog mršavljenja?
Radi se o trenutno najpopularnijoj dijeti u svetu koja je još poznata pog nazivom ketogena. U svoj jelovnik uključuje namirnice koje sadrže malo ugljenih hidrata, ali su zato bogate zdravim mastima.

Šta je keto dijeta i kako se razlikuje od drugih? Osnovna razlika je u tome što se ona bazira na načinu ishrane i namirnicama koje ubrzavaju proces razbijanja tvrdokornih masnoća oko stomaka i tako ih vremenom otklanjaju. Inače sve žene znaju da se salo oko stomaka najteže skida. Radi se o viscelarnim mastima koje zovu i najtvrdoglavijim. To je zbog toga što su masne ćelije u stomaku veoma guste, a ima ih i veliki broj. Zbog toga se teško skidaju čak i u kombinaciji sa vežbama.
Ipak ima rešenje a to je ishrana bazirana na namirnicama koje sadrže malo ugljenih hidrata i dosta zdravih masti. Kada ove zdrave masti dospu u organizam putem ishrane onda se u telu stvara takozvano stanje ketoze.

Šta je keto dijeta i  stanje ketoze

Stanje ketoze nastaje kao posledica ketogeneze odnosno, metaboličkog procesa tokom kog jetra počinje da stvara ketogenska tela koje ćelije koriste kao izvor energije. Jednostavnije rečeno da bi naše telo dobilo energiju potrebna mu je neka vrsta goriva koje ono dobija iz ugljenih hidrata i to njegovim razlaganjem na proste šećere odnosno glukozu. Kada ne unosimo dovoljno ugljenih hidrata onda telo počinje da traži druge izvore energije za svoje mišiće. Tada počinje da sagoreva masti i da ih koristi kao gorivo. To je stanje ketoze i tada počinje proces mršavljenja.
Da bi se videli rezultati ove dijete potrebna je stroga disciplina odnosno da se uzima samo ona hrana koja je prisutna u jelovniku. U suprotnom nećete dobiti očekivane rezultate.

Doktori smatraju da ovakav način ishrane izgleda oštro i strogo, ali ima velike zdravstvene prednosti posebno za dijabetes tipa 2.ravan stomak

Šta je keto dijeta i koje namirnice skidaju salo oko stomaka

Prema ketogenom načinu ishrane postoje određene namirnice koje dokazano, ukoliko se redovno uzimaju, mogu da za dve nedelje skinu salo oko stomaka. To su sledeće namirnice:

Orašasti plodovi

Orasi, lešnici i bademi su bogati zdravim mastima i samim tim se preporučuju u borbi protiv sala oko stomaka. Predstavljaju zdrave grickalice, bogate vlaknima koja će vas duže držati sitim tako da nećete imati potrebe, pored njih, da stalno nešto drugo jedete. Orašasti plodovi sadrže dosta kalorija, međutim, telo ne apsorbije ni 15 posto od tih kalorija tako da su potpuno zdravi i bezopasni i možete ih jesti kad kod poželite i za doručak i za užinu ili kao deo večere.sta je keto dijeta

Avokado

Avokado je bogat vitaminima, mineralima, zdravim mastima i vlaknima. Sadrži vrlo malo ugljenih hidrata i zato zauzima važno mesto u ketogenoj ishrani. Vlakna i masti iz avokada održavaju vašu sitost, a ukoliko ga redovno uzimate, uz poštovanje ostalih ketogenih pravila, vremenom će doći i do topljenja masnih naslaga oko stomaka.

Bobičasto voće

Keto dijeta ne preporučuje uzimanje mnogo voća i to onog slatkog. Ona se fokusira pre svega na avokado i bobičasto voće kao što su borovnice i maline.
Najnovija istraživanja pokazuju da borovnice utiču na gene koji regulišu sagorevanje i skladištenje masti, smanjuju proces stvaranja masnih naslaga u stomaku i snižavaju holesterol. Mežutim, borovnice treba konzumirati u manjim količinama zbog sadržaja ugljenih hidrata.
Malina može biti bolja opcija za one koji slede ovakav način ishrane. Pola šolje malina ili oko 60 grama sadrži svega 3 grama ugljenih hidrata što ih čini savršenim za gubitak kilograma. Takođe su vrlo ukusne i mogu se dodati u jogurt koji se takođe preporučuje u ovoj dijeti.

Jaja

Istraživanja su pokazala da ukoliko jedete jaja za doručak duže ćete biti siti tokom dana. To znači da ćete u toku dana jesti manje kalorija što će pomoći u mršavljenju.
Jaja su takođe bogata proteinima i čine najbolju opciju za doručak. Iskustva pokazuju da ukoliko jedete jaja za doručak, a u toku dana uzimate druge keto namirnice skinućete masne naslage oko stomaka i to u periodu od dve do osam nedelja.jaja