Ovog leta u modi su romantične frizure sa pletenicama. Još od davnina ljudi su nosili pletenice, a najnovija istraživanja su dokazala da prvi primerci upletene kose potiču sa afričkog kontinenta. Nosile su se i perike i ekstenzije od kojih su pravljene takozvane lažne ili veštačke pletenice. One su u starom Egiptu bile ne samo detalj koji krasi kosu već i znak visokog položaja u društvu. Tokom srednjeg veka i renesanse bile su veoma popularne među ženama. U doba rokokoa ili kasnog baroka u 18 veku su počele da se prave i na muškim perikama. U više boja od svile, vune i drugih materijala postale su deo tradicionalne nošnje mnogih naroda. Ženstvene frizure sa pletenicama su tokom 20 i 21 veka postale veoma raznovrsne tako da se mogu nositi u svim prilikama od opuštenih do svečanih.

Stari Egipćani su nosili perike sa sitnim pletenicama. Perike su ukrašavali draguljima, perlama, ekstenzijama. Deca su bila obrijana do glave stim što su sa desne strane nosili veliku viseću pletenicu koja se zvala „pletenica mladosti“. Ova frizura je bila tradicionalan stil koji su dečaci i devojčice nosili do puberteta.

Jedna od najlepših stilova poznata kao riblja kost nastala je u drevnoj Grčkoj što se može videti na skulpturama ženskih figura koje se zovu karijatide. Karijatida u prevodu znači sluškinja Karije drevnog grada na Peloponezu, žene koje su bile osuđene na težak rad. U arhitekturi su ove skulpture korišćene umesto stubova.

U Starom Rimu su se nosile složenije frizure. Žene su upletale svoju dugu kosu i pravile krunu na glavi. Rimljani su takođe koristili poseban uređaj za uvijanje kose poznat pod nazivom kalamistrum.Kada je rimska civilizacija bila na vrhuncu svoje moći žene su do detalja usavršile pravljenje frizura uplitanjem kose.

U svednjem veku najpopularniji stilovi uplitanja kose bili su dvostruka pletenica i riblja kost. Njih su uglavnom nosile neudate žene i samohrane majke. Takođe u renesansi je uplitanje kose i pravljenje krune od iste predstavljalo pravo malo umetničko delo.

U 17 i 18 veku u doba baroka i rokokoa žene su na dvorovima uglavnom nosile kovrdže i lokne. Muškarci su i dalje svoje perike na leđima dopunjavali isprepletenom dugom kosom.
Početkom 19 veka uplitanje kose se ponovo vraća u modu. Inspiracija je uglavnom dolazila iz antičkog nasleđa uvijanja kose. Viktorijansko doba je takođe bilo ispunjeno prelepim stilovima uplitanja kose i njihovom kombinacijom sa drugim frizurama kao što su punđe i repovi.

70 – tih godina 20 veka uplitanje kose dobija epitet boho ili boemske frizure. Ovaj boho stil je sada ponovo u trendu.
Iz svega gore navedenog može se zaključiti da upletena kosa ima veoma bogatu istoriju. Nju je dobro proučila i mlada švedska stiliskinja Elvira Jonsson. Na svom instagram profilu ova 26 – godišnjakinja je predstavila svoje prelepe i kreativne frizure sa upletenom kosom koje su veoma brzo preplavile internet i postale najtraženije i veoma popularne frizure za leto 2020 godine. Elvira sama upliće svoju kosu, a za neke složenije stilove potrebno joj je oko 45 minuta. Možemo videti klasične stilove, riblju kost, upletenu kosu u punđu ili na polupodignutoj kosi. Kao detalje najčešće koristi one iz boho stila, a to su cveće i marame. Cveće je različitih boja i veličina, može biti pravo ili veštačko.

Na njenom instagramu postoje i kraći tutorijali kako se prave ove frizure. Veoma je vešta i kreativna. Sama kaže da inspiraciju pronalazi na internetu, ali da na kraju njene kreacije deluju drugačije jer uvek doda nešto novo i svoje. Ima stilova koji se mogu nositi u svakodnevnim letnjim aktivnostima, ali i prelepih svečanih stilova koji su idealni za veridbe, svadbe i slične romantične proslave. Upletena kosa će zasijati u svom punom sjaju ovog leta ukoliko se nosi sa haljinama ili bluzama koje imaju gola leđa. Pogledajte neke od najlepših kreativnih frizura ove mlade dame.