Najbolji svetski modni kreatori su svojim različitim i originalnim kreacijama decenijama uticali na svetsku modu i kulturu. Pogledajte koji su to najbolji modni kreatori svih vremena.

10. Elza Ščiapareli
Elza Ščiapareli
Ova italijanska dizajnerka je bila veliki ljubitelj nadrealističke umetnosti što je uticalo i na njene kreacije. Tvorac je hladne svetlo ružičaste boje poznate kao šokantna pink boja. Rođena je u Rimu 1890 godine u porodici majke aristokrate i oca intelektualca. Kao tinejdžerka je objavila knjigu senzualnih pesama što je naljutilo njene roditelje pa su je poslali u manastir. Pobegla je iz manastira i kasnije otišla u London gde je radila kao dadilja. Živela je u Njujorku, a u Parizu je od 1927 do 1940 kreirala neobične haljine, džempere i modne detalje sa motivima jastoga i  ljutskih kostiju. Glavni rival u to vreme joj je bila Koko Šanel. Posle rata su njene kreacije bile praktičnije i jednostavnije međutim bezobzira na pozitivne kritike ona je zbog finansiskih problema morala 1964 da zatvori radnju. Njene kreacije i danas inspirišu mlade dizajnere.

 1. Kristian Dior
  Kristian Dior
  Rođen je 1905 u Francuskoj i poznat je po svojim karakterističnim New Look siluetama. Njegova odela i haljine su prvi put prikazane 1947 godine. Smatra se da je sarađivao sa Nemcima tako što im je kreirao garderobu. Posle rata njegove haljine je karakterisao uski korset koji ističe grudi i široki donji deo. Dior je umro pod nerazjašnjenim okolnostima 1957 godine. Danas njegovu tradiciju nastavlja nadareni kreator Džon Galiano.

 2. Roj Halson Frovik
  Roy Halston Frowick dizajner
  Rođen je 1932 godine u Ajovi i poznat je po svojim svilenkastim i seksi kreacijama koje su postale simbol disko kulture 1970-tih godina. Počeo je da šije odeću još kao dečak za svoju majku i sestru. Svoj prvi butik je otvorio 1957 godine. Poznat je kao dizajner šešira, a jedan njegov šešir u roze boji je nosila Džeki Kenedi na dan kada joj je suprug ubijen. Kreirao je uniforme za avio kompaniju. Sedamdesetih godina se sprijateljio sa Liz Tejlor i Lajzom Mineli. Njegov zaštitni znak je bila crna rolka koju je uvek nosio.  Umro je 1990 godine od side.

 3. Kevin Klajn
  Kelvin Klajn
  Obeležio je disko glamur krajem sedamdesetih godina i poznat je po uskim farmericama koje je nosila mlada Bruk Šilds. Nastavio je da vlada u svetskoj modi i da šokira sa svojim seksi kreacijama. Njegova modna imperija pored ostalog obuhvata linije donjeg veša i parfema, a za svoje kampanje  trenutno angažuje poznate ličnosti kao što su muzičar Mark Volberg i supermodel Kejt Mos.

 4. Ralf Loren
  Ralf Loren
  Rođen je 1939 u jevrejskoj porodici koja je od njega želela da napravi rabina. Međutim on se interesovao za modu i sav novac je trošio na krpice. Nije mu se dopala muška moda šezdesetih godina tako da je kreirao sam svoju garderobu. Investirao je u projekat sa kravatama koji je proširio na tvit odela i košulje. Ovaj projekat mu je doneo pola miliona dolara. Kreirao je kostime za film Veliki Getsbi. Osamdesetih godina je počeo da kreira i za žene. Njegove poznate robne marku su Polo, Pink Pony, Black Label, Blue Label. Pored mode bavi se i humanitarnim radom.

 5. Đani Versaći
  Kreator Đani Versaći
  Rođen je 1946 godine u Italiji. Zanat je ispekao u krojačkoj radnji svoje majke. Svetska moda je posebno cenila njegovu kreativnost i šik trikotažu. Inspiraciju je crpeo iz rimskih i grčkih slika i skulptura. Njegovi modeli su uvek korak ispred drugih sa veoma naglašenim erotskim nabojem. Bio je homoseksualac tako da je seksi elemente unosio i u muške kreacije. Sarađivao je sa princezom Dajanom, Madonom i mnogim drugim holivudskum zvezdama. Ubijen je 1997 godine ispred svoje kuće u Majamiju.

 6. Valentino Garavani
  Valentino Garavani dizajner
  Rođen je u Italiji 1932 godine. Od malena se interesovao za modu u čemu je imao podršku svojih roditelja. Postao je poznat po Skarlet haljinama, a veliku popularnost mu je donela  šezdesetih godina  Žaklina Kenedi koja je nosila njegovu haljinu kada se udavala za svog drugog muža grčkog brodovlasnika Aristotela Onazisa. Valentino je poznat po svom raskošnom i glamuroznom životu.

3. Đorđo Armani
giorgio armani
Još jedan italijanski dizajner sa jedinstvenom vizijom. Poznat je po svojim jaknama koje karakterišu blaža ramena i duže linije. Njegove kreacije imaju jasne i čiste proporcije, a poznate ličnosti kao što su Mišel Fajfer i Džodi Foster vole da nose njegove haljine i odela na crvenom tepihu. Armani je kreirao garderobu koju je Ričard Gir nosio u filmu Američki žigolo 1980 godine. Poznat je kao kreator visoke mode koja je namenjena klijentima sa Beverli Hilsa.

2. Iv Sent Loren
Yves Saint Laurent
Sarađivao je sa Kristijan Diorom i poznat je po svojim kreacijama ženskog smokinga koji su postali veliki modni hit. Nakon jedne loše kolekcije u Dioru on je poslat u vojsku nakon čega je dobio nervni slom i završio u mentalnoj bolnici.

1.    Koko Šanel
coco chanel
Gabrijela Koko Šanel je rođena 1883 godine u Francuskoj. Koristila je svoje moći zavođenja da bi stekla određeno mesto u svetu mode. Mnogi ljubavnici su joj finansiski pomagali u poslu. Godine 1920 je lansirala miris Šanel No.5 a prvo Šanel odelo je kreirala 1925 godine. Favorizuje detalje kao što su trake, dugmad, biseri. Umrla je u Parizu 1961 godine.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име