Ostrvo u Sredozemnom moru na krajnjem jugu Grčke čuveno po Minojskoj civilizaciji i palati u Knososu. Najveći grad na ostrvu je Iraklion sa oko 140 000 stanovnika. Pored bogatih tragova prošlosti, glavna karakteristika ovog ostrva jeste dužina obale od 1046 kilometara sa mnogo uvala i rtova, kao i dugih peščanih plaža od kojih 61 ispunjava standarde Eropske plave zastave za čistoću vode. Atraktivnosti ostrva doprinose turistička naselja sa savremenim hotelima, spoj tradicije i savremenog načina života , kao i nesvakidašnja gostoljubivost meštana utiču na to da Krit postane mesto na koje ćete se sigurno vratiti.
grcka krit retimnoRetimno predstavlja mešavinu savremenog i starinskog. Treći grad po veličini na Kritu. Nalazi se između Irakliona i Hanje. Autentičan izgled starom delu grada daju venecijanska luka, i uske kamene ulice, fontane, džamije i minareti iz turskog perioda. Grad krasi mletačka tvrđava Forteca koja dominira gradom. Peščana plaža i šetalište u centru dugi su 12 kilometara.
Hanja je jedno od najživopisnijih mesta na ostrvu kome tragovi prošlosti daju poseban šarm. Na 10 km od Hanje su mesta Kalamaki, Agia Marina i Platanjas gde je sve podređeno letu, suncu, moru. Plaža je ogromna i peščana i ima puno hotela, klubova, taverni itd.
Agios Nikolaos je mondensko letovalište poznato po luksuznim prodavnicama, mnoštvu taverni, hotela i kafića. Nudi obilje zabave i bogat noćni život.
Hersonisos je grad udaljen 26 km od Irakliona, inače grad koji je živ i noću i danju. Dobar provod ovde je zagarantovan. Dve glavne ulice ovog grada i veliki broj manjih koje izlaze na more pružiće vam neopisivo bogat noćni život. Naša preporuka su klubovi Matrik, Amnesia, Status.
Od plaža treba posetiti sledeće:
Plaža Platanjas – je lepa, velika peščana plaža sa velikim talasima
Plaža Balos – je plaža do koje se najteže stiže, ali ćete sve napore zaboraviti kada sa uzvišenja ugledate prizor od koga zastaje dah. Pod zaštitom je države i zovu je Kritski karibi. Do nje možete stići i brodićem.
Paža Falasarna je velika i sačinjena od mnoštva manjih plaža, jako raznolika. Mirna je i bez talasa, negde peščana a negde kamenita.
Plaža Elafonisi je po mnogima najlepša palža na ostrvu. Krasi je beli pesak i prozirna voda.

grcka krit plaza

 

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име