Ohrid je grad na severoistočnoj obali Ohridskog jezera, biser sednjevekovne umetnosti i prirodnih lepota, i sa pravom se nalazi na UNESCO-voj listi prirodne i kulturne baštine. Grad spomenik, kako ga još zovu, ima tačno onoliko pravoslanih crkvi koliko i dana u kalendarskoj godini.
Jedna od najpoznatijih stvari vezanih za Ohrid su svakako, u svetu čuveni Ohridski biseri. Dobijaju se na veštački način, po tajnoj recepturi koja se prenosi sa kolena na koleno u par porodica koje se bave ovim starim zanatom. Tačna receptura za izradu čuvenog bisera je i dalje nepoznata ali se zna da se uzimaju listići krljušti sitne ribice “plasice” koja živi samo u vodama Ohridskog jezera i delovima reke Crni Drim.
Preporuka je da smeštaj potražite u samom gradu Ohridu, gde je sve podređeno turistima. Radnje, diskoteke, kafane, prodavnice suvenira i još puno toga ćete naći u uskim ulicama Ohrida. U gradu Ohridu je i stari grad, autentičan, sa kaldrmom, kućicama, dućanima, uskim ulicama.
Treba obići Crkvu Svete Sofije – poznatiju kao Ohridska katedrala, sazidana je u prvoj polovini XI veka. Manastir i crkvu Svetog Nauma, koji se nalaze na oko 30 kilometara od grada Ohrida, sagradio ga je episkop Naum krajem IX i početkom X veka. Poseban doživljaj predstavlja da do manastira dođete brodićem. Tu je i ušće Crnog Drima u jezero i čuveni Biljanini izvori. Samuilova tvrđava je na samom vrhu Ohrida, najbolje očuvana sednjevekovna tvrđava u Makedoniji. Tvrđavu je podigao car Samuil krajem X i početkom XI veka. Uživaćete u pogledu sa tvrđave i osećaju da vam je Ohrid na dlanu.
Par minuta hoda od centra grada, u prirodi je nekoliko manjih plaža sa ležaljkama. Za ostatak plaža moraćete da odete par kilometara van grada. Gradište, Lagadin, Slavija, Peštani, Sveti Naum, izaberite sam gde ćete uživati u plavetnilu Ohridskog jezera.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име