Sveže voće i voćni sokovi su sastavni deo većine dijeta za mršavljenje. Međutim, da li  je zdravije piti voćne sokove ili jesti sveže voće? Pogledajte mišljenje stručnjaka.

Voće kao što su borovnice, jabuke, smokve, kajsije, kruške, grožđe, suve šljive, sveže šljive, maline, suvo grožđe i jagode je zdravo jesti sa koricom. Korica igra važnu biološku ulogu u životu voća. Preko nje voće ostvaruje interakciju sa svetlošću i formira raznobojne pigmente koji apsorbuju različite talasne dužine svetlosti. Neki od ovih pigmenata kao što su flavonoidi i karotenoidi su izuzetno zdravi za ljudski organizam. Celo, neoljušteno zrno grožđa štiti organizam od štetnog ultraljubičastog zračenja pa samim tim i od pojave raka kože. Na žalost, mnogi načini ceđenja voća uklanjaju kožicu i ne dozvoljavaju joj da uđe u sok.

Pored kožice za ljudski organizam je zdrav i mekani deo voća koji sadrži vlakna i druge hranjive materije. Mekani deo pomorandže je pun flavonoida, a narandžasta boja sadrži vitamin C. Flavonoidi i vitamin C zajedno pozitivno utiču na oštećenu funkciju kapilara i vena. Sa druge strane, ako se prilikom ceđenja pomorandže odstrani mekani deo onda sa njom odlaze i flavonoidi. Većinu sokova koju možete naći u prodaji ne sadrže mesnati deo pomorandže. Zato je najbolje jesti sveže pomorandže.

Kada se voće cedi i  od njega pravi sok voće uglavnom gubi celu količinu svojih vlakana. Tako da sok obično sadrži dosta šećera, a ni malo vlakana, pa samim tim preko soka unosimo više šećera nego kada jedemo sveže voće. Pored toga, mnogi voćni sokovi koji se prodaju sadrže malo soka od konkretnog voća, a više zaslađivača. Kada pijemo takve sokove unosimo i dosta kalorija u organizam. Zato pažljivo proučite etikete pre nego što se odlučite za kupovinu voćnog soka.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име