Crni čaj je čaj pripremljen od lista biljke Camellia sinensis i u odnosu na druge čajeve, recimo zeleni, olong ili beli čaj on ima veći stepen oksidacije. Obzirom da poseduje veoma karakterističnu aromu, može se servirati uz više različitih dodataka koji njegovom ukusu kao i doživljaju daju posebnu dimenziju. Šta je zapravo crni čaj i da li je zdrav?

Već duže vreme postoji velika dokumentacija na osnovu raznih ispitivanja o tome koje su prednosti Crnog Čaja i ukoliko razmišljate da ovih hladnih dana uključite ovaj napitak kao deo neke svoje dnevne rutine gotovo sigurno nećete pogrešiti.
Crni čaj više oksiduje od drugih i ta činjenica je razlog njegovog karakterističnog ukusa. On sadrži više kofeina od ostalih čajeva, te ga kafopije svakako neće odbiti. Zanimljiva činjenica je i da aroma crnog čaja traje dosta dugo, mnogo duže od ostalih čajeva. Što se medicinskih i nutricionističkih prednosti konzumiranja Crnog Čaja tiče, mogu se svrstati u tri, podjednako bitne celine:

Crni čaj ima vrlo malo soli, masti i kalorija

Pod pretpostavkom da pijete Crni Čaj bez ikakvih dodataka,čist i običan,u tom stanju on sadrži vrlo nizak nivo masti, soli i kalorija. Analogno tome, preporučuje se kao dodatak ishrani ljudima koji žele da smršaju. Povećano prisustvo i unošenje natrijuma u tesnoj je vezi sa mnogim oboljenjima savremenog čoveka, a ako još dodate i masti i kalorije, videćete da konzumiranjem ovog napitka zapravo vašem telu činite veliku uslugu.

Crni Čaj povoljno utiče na smanjenje kardio vaskularnih oboljenja i problema

Ako je za poverovati izvesnoj studiji koja je bila aktuelna pre nekoliko godina, postoji tesna veza između povećane potrošnje konzumiranja Crnog Čaja i smanjenja kardio vaskularnih problema. Studiju je 2011 godine objavio Bostonski Univerzitet. U toj studiji se takođe navodi da dugoročno konzumiranje crnog čaja poništava nešto što se naziva endotelne vazomotorne disfunkcije kod osoba obolelih od srčanih oboljenja.

Crni čaj je prepun Antioksidanata

Ovo je još jedna od prednosti konzumiranja ovog napitka. Crni čaj je veliki izvor prirodnih antioksidanata. Krivci za ovo svojstvo Crnog Čaja su grupe hemijskih supstanci pod nazivom polifenoli.
O koristi od unošenja antioksidanasa već se puno zna, od blagotvornosti pri tretmanima povrede mozga do lečenja Parkinsonove bolesti. Neko vreme se tvrdilo da pomaže i u borbi protiv raka, ali, na žalost neke od poslednjih analiza to demantuju.

Bilo da ga volite sa mlekom, malo meda ili možda rumom, limunom, vreme je za Crni Čaj. Prijatno!

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име