Od davnina su se ljudi divili nakitu i ispredali mnoge mitove i legende. Pogledajte kojih sedam mitova o nakitu se najčešće spominju.

1.    Zagrizite zlato da proverite da li je pravo

zlato
Ovaj mit nije tačan već su ga izmislili prevaranti da bi ljudima umesto zlata podmetnuli olovo. Čisto zlato je dovoljno meko da na njemu ostanu tragovi zuba nakon ugriza.

2.    Dijamanti su neuništivi

Dijamanti
Ovaj mit je delimično tačan. Dijamant može biti ogreban i oštećen od strane drugog dijamanta. Dijamanti se koriste za sečenje dijamanata. Dakle, još jedan mit.

3.    Opal donosi nesreću

 Opal donosi nesreću
Opal je kroz istoriju imao svoje uspone i padove. Rimljani su koristili opal kao amajliju koja  ima visoku vrednost jer donosi sreću. Kasnije je opal postao simbol za nesreću. Danas je to samo dragi kamen. Crni opal se smatra retkim blagom.

4.    Zlato ima više boja

 Zlato ima više boja
U zlatarama zlatni nakit možete naći u tri boje, a to su žuta, bela i roze. To nije u potpunosti tačno. Kada se iskopava zlato njegova izvorna boja je žuta. Mešanjem sa drugim jedinjenjima stvara se boja zlata. Belo i roze zlato imaju određenu vrednost ,ali se ne smatraju čistim zlatom.

5.    Vrednost dijamanta zavisi od njegove boje

 Vrednost dijamanta zavisi od njegove boje
Postoji verovanje da najveću vrednost ima dijamant plave boje. To nije tačno. Ne određuje se vrednost dijamanta na osnovu boje već po rezu, čistoći i težini.

6.    Biseri se rastvaraju u sirćetnoj kiselini

 Biseri se rastvaraju u sirćetnoj kiselini
Bilo bi potrebno mnogo vremena da sirće rastvori biser i to može da se desi samo slomljenom biseru. Ovaj mit je delimično tačan.

7.    Dijamanti su najređi dragi kamen

Dijamanti su najređi dragi kamen
Dijamanti jesu retki, ali se ipak mogu naći. Izuzetak su obojeni dijamanti koji se teško nalaze.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име