Šargarepa je više od ukusnog dodatka skoro svakom jelu. Ona je takođe dobra za opšte stanje tela, naročito za kožu, oči, probavni sistem i zube. Pogledajte zašto je potrebno više jesti šargarepu.

1.    Beta karoten
Šargarepa je bogata beta karotenom koji predstavlja snažan antioksidans koji između ostalog može da se konvertuje u vitamin A. Kao što znate, vitamin A je izuzetno važan za održavanje zdrave kože.

2.    Varenje
Šargarepa povećava pljuvačku i snabdeva je esencijalnim mineralima, vitaminima i enzimima koji pomažu  organima varenja. Redovno konzumiranje ovog povrća smanjuje mogućnost nastanka čira na želucu i druge probleme sa varenjem.

3.    Alkalni elementi
Šargarepa je bogata alkalnim elementima koji dok čiste i revitalizuju krv obezbeđuju balans između kiselo/alkalnih odnosa u organizmu.

4.    Kalijum
Ovo povrće  je dobar izvor kalijuma i pomaže u održavanju zdravog nivoa natrijuma u telu i samim tim utiče na smanjenje povišenog krvnog pritiska.

5.    Zdravlje zuba
Šargarepa ubija štetne bakterije u ustima i time sprečava kvarenje zuba.

6.    Zarastanje rana
Sirova ili rendana šargarepa se koristi za zarastanje rana, za lečenje posekotina i upala.

7.    Fitonutrijenti
Među mnogim korisnim fitohemikalijama šargarepa sadrži i fitonutrijent falcarinol koji smanjuje rizik od pojave raka debelog creva i održava debelo crevo u dobrom stanju.

8.    Karotenoidi
Šargarepa je bogata karotenoidima koji regulišu nivo šećera u krvi.

9.    Vlakna
Poznato je  da je šargarepa  dobra u rastvorljivosti vlakana u organizmu i samim tim smanjuje taloženje lošeg, a povećava nivo dobrog holesterola. Na taj način smanjuje rizik od zgrušavanja krvi i pojave bolesti srca.

10.    Oči, kosa, nokti i još mnogo toga
Hranjive materije u šargarepi mogu da poboljšaju zdravlje očiju, kože, kose, noktiju. Takođe, pomažu u detoksikaciji organizma i u izgradnji novih ćelija.

Kao što vidite puno je razloga za uživanje u ovom hrskavom, slatkom korenastom povrću koje možete i sami gajiti u bašti ili saksiji.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име