Ove godine modna marka Nike je napunila 50 godina svog postojanja. Povodom jubileja izašle su u javnost činjenice koje malo ko zna o ovom poznatom i najvećem sportskom brendu na svetu. Pogledajte neke od najzanimljivijih činjenica.
1.    Osnovan je 1964 godine
Nike je osnovan 1964 godine pod imenom Blue Ribbon Sports i u početku je radio kao distributer za japansku prodavnicu obuće Onitsuka Tiger danas poznatu kao Asics. Zvanično je postala Nike Inc 1971 godine.

Nike je Osnovan 1964 godine
2.    Početni kapital je iznosio 1200 $
Kompanija je počela sa radom sa samo 1200$ početnog kapitala u banci. Osnovali su je Bill Bowerman – atletski trener i Phil Knight – trkač na srednje staze iz Portlanda koji je upisao studije na Univerzitetu Oregon.

Početni kapital je iznosio 1200 $
3.    Dimenzija 6
Knight je prvobitno kompaniju želeo da nazove Dimenzija 6, ali je ipak dobila naziv Nike po grčkoj boginji pobede. Ovo ime joj je dao njen prvi radnik Jeff Johnson.

Dimenzija 6
4.    Presudni trenutak
Prve  Nike patike su nastale u kalupu za pravljenje bakinih kolača. Naime Bowerman i njegova žena Barbara su 1971 godine, dok su pravili bakine kolače, dobili ideju o tome kako bi trebalo da izgledaju đonovi na patikama koji će prijanjati na zemlju i neće se klizati i na taj način će pomoći atletičarima da bolje trče. Ovaj izum su patentirali pod nazivom „Nike Vaffle Trainer“ 1974 godine.
5.    Nike Swoosh
Nike Swoosh ili logo je dizajnirala  Carolyn Davidson studentkinja sa Državnog Univerziteta Portland za samo 35$ ( nešto više od 200$ u današnjoj valuti). Kasnije je dobila zalihe koje sada vrede nešto više od 640000$.
6.    Inspirisan serijskim ubicom
Slogan „Just Do It“ je inspirisan serijskim ubicom Gary Gilmore koji je pre svog pogubljenja streljanjem 1977 godine uzviknuo „ Hajde da to uradimo“.  Ova činjenica je obelodanjena u dokumentarnom filmu  „Art & Copy“ 2009 godine.
7.    Prva „Just Do It“ kampanja
Prva „Just Do It“  kampanja je pokrenuta 1988 godine. Za reklamu je izabran Walt Stack tada 80 godina stari, a nekada profesionalni atletičar. U reklami on tromo trči preko mosta Golden Gate.
8.    Michael Jordan
Uprkos činjenici da Michael Jordan još od 2003 ne igra profesionalno košarku on i dalje navodno zarađuje od Nike reklama 60 miliona dolara godišnje. To ga čini sportistom sa daleko najvećim Nike honorarom.
9.    Bucharest Buffoon
Rumunski profesionalni teniser Llie Nastase poznatiji kao „ Bucharest Buffoon“ je bio prvi sportista koji je potpisao ugovor sa Nike kompanijom 1972 godine.  On je bio nadaren teniser, ali nije mogao da obuzda svoj temperament tako da je više puta bio kažnjavan u svojoj karijeri i to kako novčano, tako i suspenzijama i diskvalifikacijama.
10.    Pesma Beatles
Nike je za reklamu Air Max patika 1987 godine koristio pesmu Beatles-a „ Revolution“. Na ovaj način je po prvi put neka od pesama Beatlesa iskorišćena u komercijalne svrhe.
11.    Prva Nike prodavnica
Najveća  svetska Nike prodavnica se ne nalazi u Americi već u Oxford ulici u Londonu.  Za izgradnju je bilo potrebno 10,5 miliona funti. Sada ima površinu od 4000  kvadratnih metara i zauzima četiri sprata. Nalazi se na samom trgu Oxford Circus.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име