Ako ste čuli i pitate se šta je barbiecore onda ste na pravom mestu. Sledi objašnjenje zašto je barbiecore poslednjih nekoliko meseci jedan od trendova o kome se najviše priča.

 barbika
Dok čekamo premijeru filma Barbi koja je zakazana za juli 2023 godine vreme je da se pozabavimo novim trendom ili možda budućom podkulturom nazvanom barbiecore. Dok tragamo za odgovorom na pitanje šta je barbiecore videli smo da ova takozvana „ružičasta estetika“ je iz dana u dan sve posećenija na TikToku.

 Margot Robbie i Ryan Gosling kao Barbie i Ken
Međutim, film sa Margot Robbie u glavnoj ulozi kao Barbi nije jedini razlog zašto mnoge devojke žive u stvarnom Barbie svetu. Naime, popularnost Barbiecore trenda je počela da raste nakon Valentino modne revije koja je održana u martu 2022 i na kojoj su sve kreacije bile u nijansama roze boje.

Šta je barbiecore i od kada datira ovaj trend?

 sve roze
Barbika, lutka je dospela u centar pažnje sa svojim prvim pojavljivanjem u prodaji davne 1959 godine. Lutka koju je dizajnirao Mattel je takođe od tada na više načina tokom godina ulazila u svet zabave i mode.

sta je barbiecore
Među prvima, reperka Nicki Minaj je od početka svoje karijere posmatrana kao sinonim za plastičnu lutku. Čak je i svoje fanove nazivala „Barbz“. Mnoge poznate ličnosti od sportista preko muzičara su imali svoje plastične pandane.

 sta je barbiecore moda
Valentino revija i predstojeći Barbie film su učinili svoje da ekstra popularizuju ovaj trend. Društvene mreže pre svih Pinterest i TikTok sa ovim trendom imaju sve više pretraga. A prema poslednjim istraživanjima prodaja roze artikala je za poslednjih tri meseca porasla za 35% u odnosu na isti period prošle godine.

 sta je barbiecore svet
Sada je nostalgija u modi odnosno retro stil iz 80 – tih kada su se nosile živopisne boje među kojima je i roze. Tada je i Barbika doživela najveću popularnost pa smo imali prilike kao deca da joj sređujemo frizuru, da joj menjamo garderobu, cipele, nakit i uređujemo dom. Barbika je mogla da radi svaki posao koji poželi. Vozila se u svom ružičastom kabrioletu do svog radnog mesta veterinara, ili poslastičarnice gde je pravila najslađe kolače. Takođe je izvodila svoje piruetske okrete kao balerina na sceni, a čak je letela i u svemir kao astronaut.

Jednom rečju stvorena za sve. Barbika je bila oličenje idealne devojke, drugarice, sestre, sve što asocira na idealan i srećan ružičasti život. Zato i nečudi što je sada ponovo u trendu i to oživljena u filmu i modnoj industriji.

 roleri
Moramo priznati da je sada jarko ružičasta boja svuda oko nas od crvenog tepiha i poznatih ličnosti, do prodavnica i društvenih mreža. Šta je barbiecore? Rećiću ti, hajde Barbie idemo na zabavu!

Šta podrazumeva barbiecore oblačenje ili „dress code“?

sta je barbiecore dress code
U suštini, osnovna barbiecore boja je roze i to što smelija to bolje. Roze od glave do pete zrači, ali i podiže raspoloženje. Ekstra ženstvena boja je idealan izbor za letnje mesece.
Ovaj trend podrazumeva nošenje mini haljina od lateksa do otmenijih krojeva i blještavila. Što se tiče detalja možete nositi sve. Od perja do šljokica.

 sta je barbiecore sandale

Sve vrste cipela su u opticaju, od visokih potpetica, preko roze platformi, sandala, čizama.Takođe možete izabrati holografik ili fluorescentne torbe, naočare i slične detalje. Plastične šnale i slični dodaci za kosu takođe dolaze u obzir.

roze haljina
Iako se preferira žarko ružičasta boja možete izabrati i neke druge boje koje podsećaju na boje žvakaćih guma i koje nose babriecore vibracije. Boja je ipak samo jedan deo trenda dok se drugi deo trenda oslanja na modu od 1980 – tih do ranih 2000 – ih godina.

Poznate ličnosti koje su ponele ovaj trend

 barbi stil
Barbika je dugo vremena služila kao stilska inspiracija mnogim poznatim ličnostima. Tako je 2016 godine Hailey Bieber nosila Halloween kostim barbike. Kacey Musgraves Moschino se 2019 pojavila u ovoj boji na Met Gali. Međutim, kao što smo rekli od 2022 barbi lutka ima još jači uticaj na pop kulturu.

 poznati u roze
Mogli smo da vidimo uticaj ovog trenda u oblačenje na dodeli Grammy nagrada 2022, zatim na festivalu Coachella. Khloé Kardashian je pokazala svoju glamuroznu Barbie rođendansku transformaciju u seksi ružičastoj haljini od lateksa. Na Met Gali je Glenn Close nosile elektrik ružičasto odelo.

Možemo slobodno reći da barbiecore trese sve žene bez obzira na godine i da je kao trend prisutan svuda od holivudskih događaja do rođendanskih zabava.