Naslovna Zanimljivosti Božićne tradicije širom sveta – Od Islanda do Japana

Božićne tradicije širom sveta – Od Islanda do Japana

0
741

Pred vama su najinteresantnije božićne tradicije širom sveta. Kako se Božić proslavlja, šta se pravi i jede i slično.

 bozicne tradicije
1. Božićne tradicije u Švetskoj

 bozićne tradicije Svedska
Deo božićne tradicije u Švetskoj jeste božićna koza. Ona je božićni simbol koji datira još iz drevnih paganskih festivala. Međutim, 1966 godine ova tradicija je dobila potpuno novo ruho nakon što je neko došao na ideju da napravi džinovsku slamnatu kozu koja se sada zove koza Gavle (Gävle). Svake godine koza se konstruiše na istom mestu od prve nedelje Adventa do nekoliko dana posle Nove godine kada se uklanja.

2. Na Filipinima

 bozićne tradicije Filipini
Svake godine grad San Fernando organizuje Festival džinovskih lampiona sa zaslepljujućim fenjerima koji simbolizuju Vitlejemsku zvezdu. Svaki lampion se sastoji od hiljade rotirajućih svetala koji osvetljavaju noćno nebo. Ovaj festival je od San Fernanda napravio „ božićnu prestonicu“ Filipina.

3. Božićne tradicije u Japanu

 Japan
Iako Božić nije nacionalni praznik u Japanu jer svega 1% stanovnika Japana su hrišćani ipak njegovi građani pronalaze zanimljiv i ukusan način za proslavu. Naime umesto da se familijarno okupljaju oko stola i jedu ćurku Japanci naručuju brzu hranu koja sadrži lokalnu pohovanu piletinu iz Kentakija. Tradicija je započela oko 1974 godine nakon izuzetno uspešne marketinške kampanje KFC lanaca brze hrane.

Postoji nekoliko teorija unutar kompanije o tome kako je došlo do ove tradicije. Jedna je da se menadžer prodavnice obukao u Deda Mraza i isporučio piletinu japanskoj školi. Deca su bila oduševljena pa je zatim pokrenuo reklamnu kampanju. Druga teorija je da su Japanci zbog ćuraka koje nisu bile lako dostupne počeli da kupuju piletinu iz brze hrane. Sve u svemu Božić je najprometnije doba godine za KFC kompaniju. Neki Japanci naručuju svoje kutije brze hrane mesecima unapred dok drugi stoje satima u redove da bi dobili svoju isporuku uoči praznika.

4. Na Islandu

 bozićne tradicije Island
Slično „12 dana Božića“ U Americi, Island slavi 13 dana. Svake večeri pre Božića islandsku decu posećuju 13 božićnih momaka ( Yule Lads). Nakon što ostave cipele pored prozora dečica odlaze na spavanje. Ujutru će ili dobiti slatkiše, ako su bili dobri ili će im cipele biti pune trulog krompira ako su tokom godine bili loši.

5. U Finskoj

 Finska
Na božićno jutro finske porodice tradicionalno jedu kašu od pirinča i mleka prelivenog cimetom ili mlekom i buterom. Ko god nađe badem u ovoj kaši ili pudingu je pobednik. Na kraju dana uobičajeno je da se svi zajedno zagreju u sauni.

6. Na Novom Zelandu

 Novi Zeland
Pošto se Božić na Novom Zelandu pada tokom leta mnoge porodice prave roštilj gde se porodica i prijatelji okupljaju da spremaju sveže morske plodove, meso i sezonsko povrće. Novozelanska božićna jelka je Pohutukawa, primorska vrsta koja cveta jarko crvenom bojom u decembru pružajući hlad tokom dana ljudima koji pevaju pesme na engleskom i maorskom jeziku.

7. Božićne tradicije u Danskoj

 bozićne tradicije Danska
Pre nego što je hrišćanstvo došlo kod Danaca, Božić je bio proslava svetlijih dana ( jól), jes se padao neposredno pre zimskog solsticija. Danas su kuće ukrašene takozvanim sujevernim likovima zvanim nisser za koje se veruje da pružaju zaštitu. Uveče 24 decembra, danske porodice postavljaju svoje jekle na sredini sobe i igraju i pevaju oko nje.

8. Na Martiniku

 Martinik
Na francuskom karipskom ostrvu Martinik, la ribote je dugogodišnja tradicija kada porodice posećuju svoje komšije tokom Adventa i Nove godine noseći prazničnu hranu kao što su jam, boudin kreole ( jedna vrsta kobasica), paštete, svinjski gulaš. Oni zajedno pevaju božićne pesme do ranih jutarnjih sati, dodajući svoje kreolske stihove tradicionalnim tekstovima.

9. U Norveškoj

 Norveska
U Norveškoj božićna sezona nazvana julebord, počinje 3 decembra, puneći lokalne barove i restorane tokom celog meseca. Porodice slave Mali Božić 23 decembra i svako ima svoj ritual za taj dan koji može uključivati ukrašavanje drveta, pravljenje kućica od medenjaka i degustacija risengrynsgrøt ( vrućeg pirinčanog pudinga).

10. Irske božićne tradicije

 bozićne tradicije Irska
Irci ostavljaju visoku crvenu sveću preko noći na spoljnoj strani prozora. To je simbol dobrodošlice, topline i skloništa tokom praznične sezone. Tradicionalna božićna trpeza u Irskoj obuhvata pečenu gusku, povrće, brusnice i krompir.

11. Sa Barbadosa

 Barbados
Božićni sto na Barbadosu nije potpun bez pečene šunke ukrašene glazurama od ananasa i kiseljaka, kolač od ruma, Jug, Jug ili jela koje je inspirisano škotskim uticajem na ostrvo i kombinuje grašak, brašno od gvinejskog kukuruza, začinsko bilje i slano meso.

12.Poljske

 bozićne tradicije Poljska
Na Badnje veče u Poljskoj mnoge porodice dele oplatek ( jedna vrsta napolitanke), jedni drugima čestitaju Božić i odlome po parče. Večera možda neće početi sve dok se ne pojavi prva zvezda na nebu i tradicionalno na stolu se ostavlja ostatak oplateka za one koji se nepozvani slučajno pojave.

13.Holandije

Holandija
Sinterklaas je holanski naziv za Svetog Nikolu kojeg deca prepoznaju po dugoj beloj bradi, crvenom plaštu i crvenoj mitri kao jednoj vrsti krune na glavi. Deca ostavljaju cipele pored dimnjaka ili ulaznih vrata i bude se na božićno jutro kako bi unutra pronašle poslastice poput medenjaka, marcipana i čokoladnih slova.

14.Portugal i Brazil

 Portugal i Brazil
Brazilske i potrugalske porodice se oko 22 sata na Badnje veče okupljaju na večeri. Zatim tačno u ponoć razmenjuju poklone, zdravice i čestitaju jedni drugima Božić. Ponoćna misa ili Missa Do Galo ( Misa petla) je prilika da se sretnu sa komšijama i prijateljima kako bi im čestitali Božić. Službu često prati vatromet na gratskom trgu.

15.Austrijske božićne tradicije

 Austrija
U Alpskim zemljama poput Austrije postoji legenda o đavoljem stvorenju po imenu Krampus koje se pojavljuje uoči Nikoljdana 6 decembra. Od dece se zato traži spisak njihovih dobrih i loših dela. Dobra deca će biti nagrađena slatkišima, jabukama, orašastim plodovima, a loša deca se brinu o tome šta bi im Krampus mogao doneti na božićno jutro.

16.Južne Afrike

 Juzna Afrika
Dok se tradicije u Južnoj Africi razlikuju u zavisnosti od regiona i kulture obično se većina porodica okuplja praznikom tokom kuvanja. Marinirani odresci i burske kobasice služe se kao glavno jelo nakon čega sledi uobičajeni dezert puding od malve koji se servira sa kremom. Tradicionalne jelke su ukrašene raznim kuglicama uključujući i ručno ispletene afričke ukrase.

17.Ukrajine

 Ukrajina
Pravoslavni hrišćani čine skoro 49% stanovništva Ukrajine. Božić obeležavaju 7 januara i tada se oblače u narodnu nošnju i šetaju kroz grad pevajući pesme. Jelo pod nazivom kutya je popularna poslastica za Badnje veče koja se pravi od kuvane pšenice pomešane sa medom, mlevenim makom, a ponekad i orasima. Neke porodice bacaju kašiku umočenu u ovu poslasticu na plafon. Ako se zalepi za plafon biće dobra žetva i rodna nova godina.

18.Meksiko

Meksiko
Širom Meksika predstavnici crkve postavljaju Pastorele ( pastirske drame) kako bi prepričavali božićnu priču. Božićna sezona počinje početkom decembra sa Las Pasadasom, verskim maršem koji ponovo prikazuje putovanje Marije i Josifa. Živopisni crveni cvetovi božićne zvezde se koriste u prazničnim aranžmanima i dekoracijama širom zemlje.

19.Švajcarska

 Svajcarska
Švajcarske porodice za Božić prave svoje adventske kalendare. Kalendari se ili daju deci kao iznenađenje ili se prave zajedno sa decom. Kalendar se sastoji od džepića koji kriju po neko iznenađenje ili poslasticu, a najveći poklon se pada na Badnje veče.

20.El Salvador

 El Salvador
Centralnoameričke zemlje poput El Salvadora održavaju božićni vatromet 24 i 25 decembra. Deca slave manjim petardama zvanim volcancitos ( mali vulkani) i estrellitas ( male zvezde).