Predstavljamo vam zanimljive činjenice o noktima koje će vas sigurno iznenaditi i naterati da svoje nokte doživljavate na malo drugačiji način nego što ste navikli do sada.

 zanimljive cinjenice o noktima
Nokti ne služe samo da biste pokazali svoj najnoviji manikir, ili da bi vaš dijamantski prsten izgledao još blistavije uz ružičasti lak. Postoje neke zanimljive činjenice o noktima, možda i pomalo čudne, koje govore o tome da su nokti izuzetno bitni jer su između ostalog ogledalo našeg zdravlja. Kakva je veza između noktiju i kose, šta se može zaključiti na osnovu oblika i izgleda noktiju sledi u nastavku. Pred vama su zanimljive činjenice o noktima za koje možda niste znali.

1.Rast noktiju

 zanimljive cinjenice o noktima rast
Nokti u proseku rastu oko 3,5 milimetra mesečno. Pritom na dominantnoj ruci ( ako ste levoruki – leva, ako ste desnoruki –desna), nokti brže rastu i jači su. Nokti na nogama rastu u proseku 1,6 mm mesečno i generalno su mnogo deblji iako su napravljeni od istog materijala. Dokazano je da su trudnicama nokti i kosa jači i pritom brže rastu.

2. Zanimljive činjenice o noktima – Keratin

 zanimljive cinjenice o noktima keratin
Verovali ili ne nokti i kosa su napravljeni od istog materijala, a to je keratin. Izgledaju drugačije zato što su sastavljeni na drugačiji način. To direktno znači da hrana koja je dobra za kosu dobra je i za nokte. Pošto je keratin protein tokom ishrane fokusirajte se na zdrave masti i ulja da bi vaša koža, kosa i nokti bili jaki i hidrirani. Izbegavajte prerađenu hranu jer nema hranjivih materija.

3.Nokti kod muškaraca brže rastu

 kod muskaraca
Tačno je da nokti kod muškaraca kao i kosa brže rastu nego kod žena. Izuzeci su trudnice o kojima smo već pričali. I kod muškaraca su oni ogledalo zdravlja. To znači da ako vam se neki muškarac žali da mu nokti ne rastu recite mu da obavezno ide kod lekara. Samim tim što brže rastu nokti kod muškaraca su podložni stvaranju dlaka, uraslih noktiju i slično. To znači da je i muškarcima kao i ženama potreban redovan manikir.

4.Zanimljive činjenice o noktima – Čine nas sisarima

 sisari
Sisari imaju kandže koje im pomažu u obavljanju svakodnevnih aktivnosti. Primati ( gde spadaju i ljudi) se od ostatka sisara razlikuju upravo po noktima. Naime, primatima većeg tela kandže su smetale prilikom penjanja po krošnjama drveća. Zato su razvili nokte kao produžetak prstiju kojima su lakše ubirali plodove sa krošnji drveća.

5.Onihofagija

zanimljive cinjenice o noktima grickanje
Onihofagija je sklonost grickanja noktiju. Obuhvata i ubrzano vrtenje kose oko prsta, klackanje nogama i slične nervozne reakcije. Procenjuje se da oko polovina dece između 10 i 18 godina grize nokte. Međutim, većina prestaje kada napuni 30 godina. Ova sklonost je uglavnom bezopasna mada se može reći da je nehigijenska. Pritom nokti ne izgledaju lepo, a mogu se javiti i neke infekcije uglavnom oko nokatnog ležišta i kože. Od skora se onihofagija kao još neke navike svrstavaju u opsesivno kompulzivne poremećaje.

6.Zanimljive činjenice o noktima –  Dišu

 disanje
Nokti se sastoje od živog tkiva kojima je potreban kiseonik. Zato je potrebno da im između dva manikir tretmana date prostora da dišu da bi bili zdravi. Poželjno je da između dve posete manikiru nekoliko dana nemate lak na noktima. Lak je hemikalija koja isušuje nokat. Ako ugušite nokat i ležište ispod njega stalnim nošenjem laka onda ograničavate njegovu sposobnost da se bori sa infekcijama i gljivicama koje se često javljaju na noktima.

7.Oni su ogledalo našeg zdravlja

 ogledalo zdravlja
Smatra se da samim bacanjem pogleda na vaše nokte lekari mogu mnogo toga da kažu o vašem zdravlju. Na primer:

  • Promena boje noktiju ( plavkasta znači bolest pluća)
  • Kapilari u kutikulama ( autoimune bolesti)
  • Zatim razne izbočine na noktima, žuti, beli ili trakasti nokti kao i tamno smeđa mrlja na ili oko zanoktice su takođe pokazatelji određenih bolesti.

8.Tempo rasta zavisi od starosnog doba

starosna doba
Kao i na rast kose tako isto starosno doba utiče na brzinu i debljinu rasta noktiju. Tokom godina se dešavaju određene hormonske promene kao i normalan proces starenja koji utiču na ceo organizam pa tako i na strukturu noktiju. Zbog toga, čuvajte svoje zdravlje, uzimajte vitamine, vežbajte.

9.Zanimljive činjenice o noktima – Stres

 zanimljive cinjenice o noktima stres
Kada ste pod stresom vaš organizam preusmerava hranjive materije sa kose i noktiju na druge vitalnije organe. Zato se javlja proces da nokti postaju lomljivi, da prestaju da rastu, da se cepaju pa čak i otpadaju. Takođe pod stresom se grickaju nokti, često čačkaju i slično.

10.Zanoktice su važne

 kutikule
Zanoktice igraju važnu ulogu u zdravlju vaših noktiju i vrhova prstiju. Ne samo da zatvaraju preko potrebnu vlagu već i štite od infekcije.

11.Genetika određuje debljinu

 genetika
Genetika utiče na oblik, brzinu rasta i debljinu noktiju. Međutim, ukoliko vam se nokti stalno lome i ljušte onda znači da su vam nokti isušeni, a to nema veze sa genetikom već sa čestim pranjem istih sapunom i dezinfekcionim sredstvima. Zato da biste zaštitili ruke i nokte koristite guste kreme za ruke ili kokosovo ulje koje treba umasirati i u nokte.

12.Potrebna im je krv da bi preživeli

 krv za rast
Nokatnoj ploči je potreban protok krvi i hranjive materije da bi rasla. Takođe, ako povredite ili nagnječite nokat i on otpadne onda se ispod njega stvara novi nokat otprilike za šest meseci.

13.Zanimljive činjenice o noktima – Bele mrlje

 bele mrlje
Pogrešno je tumačenje po kome bele mrlje na noktima znače da imate manjak kalcijuma i da treba da pijete više mleka. Ako želite da pomognete svojim noktima onda nabavite neki dobar preparat sa mineralima i vitaminima koji su fokusirani na rast noktiju.

14.Prvi lak za nokte je nastao u Kini

zanimljive cinjenice o noktima prvi lak
Prvi lak za nokte je nastao u Kini i to 3000 – te godine pre nove ere. Sastojci koji su se koristili za ukrašavanje noktiju su različiti počev od pčelinjeg voska, belanca, želatina i biljne boje. Baš kao i ruž za usne i olovka za oči i lak za nokte je bio način da se pokaže nečija lepota. U Starom Egiptu lak na noktima je predstavljao status. Niži sloj društva farbao je nokte u bež i svetle boje dok su članovi visokog društvenog staleža imali crvene nokte.To znači da je crveni lak oduvek bio povezan sa bogatstvom. Manikir takođe postoji hiljadama godina. Bilo je uobičajeno da se nokti tretiraju svetim uljima, natapaju ružinom vodicom, a zatim se suše svilom.