Kaže se da možete raditi i najskuplje tretmane podmađivanja ali da će Vaše ruke uvek reći koliko imate godina. Na žalost, ova tvrdnja je u najvećem broju slučajeva tačna, ali, ipak, postoje metode i načini kako da zaštitite Vaše ruke.
Na internetu ćete pronaći mnoštvo saveta za negu ruku, ali, mi ćemo vam ovde predstaviti sedam metoda koje zaista daju rezultate.

  1. Rukavice su najbolji prijatelj Vašim Rukama

Čim napolju padne temperatura tako da osećate neprijatnost na rukama, stavite par rukavica u torbu. Možda pomislite kako vam i ne trebaju, da nije suviše hladno, ali, hladan vazduh može da ošteti kožu ruku, koža može da ogrubi i počne da puca. Rukavice su jednostavno obavezne tokom zime.
Da ostavimo sada zimu i hladan vazduh. Uvek kada čistite kuću naviknite sebe da nosite rukavice. Različiti preparati za čišćenje ne samo da mogu da učine vašu kožu grubom, već mogu da izazovu ozbiljne opekotine. Isto važi i za pranje sudova. Uvek nosite rukavice!

Rukavice treba nositi i prilikom kuvanja, jer smanjuju mogućnost da se opečete. Ukoliko sečete golim rukama tikvice ili paradajz kod pojedinih tipova kože može doći do peckanja jer iz nekog razloga tečnost iz ovih biljaka utiče na pojavu svraba i sušenja ruku. To naravno nije pravilo, ali može da bude i neka vrsta alergijske reakcije, s toga nije na odmet potražiti rukavice.

2. Hidratacija
Dobra hidratacija je prvi preduslov za lepu i glatku kožu ruku. Doktori savetuju da i inače zbog zdravlja treba unositi najmanje 8 čaša vode na dan. To možda i jeste previše, ali, verujemo da svako ima svoju meru što se tiče  unošenja tečnosti, dakle, bitno je da se unosi.
Nemojte da dozvolite sebi da osetite i zanemarite žeđ. Ukoliko niste ljubitelj vode, evo jednog saveta. Držite čašu vode uvek pored sebe, na taj način ćete podsvesno češće posezati za tim napitkom.

 

3.  Vlažnost kože

Spoljna vlažnost kože je podjednako važna kao i unutrašnja hidratacija. Ovde spoljna nega ruku različitim kremama dolazi u prvi plan. Mnogo žena nosi kremu za ruke svuda sa sobom i nekontrolisano je aplicira. Nemojte preterivati. Idealno, kremu za ruke treba primenjivati dva puta dnevno. Ukoliko ste radili nešto gde se kao posledica javlja suva koža na rukama, možete, naravno aplicirati još koji put. Ali, suština je ne preterivati sa kremama za negu ruku. Razlog je jednostavan. Ukoliko prečesto aplicirate kremu za ruke, koža će se navići na stepen hidratacije. Na taj način  će prestati da se štiti. Zamislite situaciju da morate da primenjujete kremu 30 puta dnevno, i da minut dva nakon nanošenja kreme ruke se brzo osuše i opet postanu grube.

hidratacija ruku

4.  Izbegavajte vrelu vodu

Topla, a pogotovo vrela voda ne godi previše koži. Pore se otvaraju, koža prima vodu više i pospešuje isušivanje. Takođe, ruke perite hladnom vodom i sapunom, jer topla voda i sapun u kombinaciji pospešuju isušivanje kože iziskujući dodatnu negu ruku.

  1. Odaberite kvalitetan i dobar sapun

Verovali vi ili ne, sapuni su najveći neprijatelj vašim rukama. Vrlo je važno da odaberete dobar i kvalitetan sapun. Nemojte previše oklevati čak ni kad je cena u pitanju. Iako sve zavisi od vašeg tipa kože i osetljivosti kao i toleranciji prema nekim sastojcima sapuna, istražujte, pronađite onaj koji najviše odgovara vašem tipu kože. Dove sapuni važe za kvalitetne, a možda baš i vi imate nekog favorita među proizvođačima. Još jedan savet, izbegavajte ako možete jake i antibakterijske sapune. Većina kvalitetnih sapuna ima oznaku na deklaraciji za koju je namenu kao i da li hidrira kožu.

pranje-ruku
6.   I onda tek pakovanja

Kada vam se učini da svi ovi saveti ne daju rezultate, vreme je da se poslužite pakovanjem. Opet pronađite onaj koji vam najviše odgovara, nemojte štedeti truda ni novca. Pakovanja se obično koriste u večernjim časovima. Nakon primene trebalo bi da stavite posebne rukavice i odete na spavanje. Ujutru će vaše ruke biti glatke i meke.

7.  Zaštita kože ruku od Sunca

Na kraju, najvažnije. Svi znamo koliko je vazno štititi telo kremom za sunčanje. Ali većina nas to ne primenjuje na rukama jer je krema previše masna i često osećamo potrebu da ruke operemo. I to je greška. Sunce suši kožu ruku. Dobra je ideja da i ruke namažete kremom za sunčanje.

zastita koze ruku od sunca

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име