U italiji ima za svakoga ponešto. Dobra hrana, vino, romantika, istorija, neverovatna umetnička dela. Ako putujete u Italiju obavezno posetite Rim, Veneciju i Firencu.

Rim je  moderan i kosmopolitski grad, pun je turista i zato rezervišite kartu na vreme. Ima mnogo toga interesantnog, ali obavezno posetite Koloseum i Vatikan.

Koloseum Rim

Koloseum je simbol Rima.To je najveći amfiteatar sagrađen pre 2000 godina u Rimskom carstvu. Služio je za fascinantnu borbu gladijatora. U njegovoj blizini je Rimski Forum koji takođe obiđite kao i Panteon-Hram svih bogova koji se danas koristi kao Hrišćanska crkva. Posetite još Konstantinovu palatu,Usta istine…
Poznat je po veličanstvenim trgovima u čijem centru je obelisk kao simbol Sunca. Jedinstven je još po tome što sadrži dva suverena entiteta. Jedan od njih je Vatikan.
Vatikan je grad – država i predstavlja suverenu teritoriju Svete stolice. On je centar umetnosti i arhitekture i pun je muzeja, crkava i palata od kojih treba  obavezno videti Baziliku sv.Petra i Sikstinsku palatu. U Vatikanu važe pravila da nema kratkih pantalona, mini suknja i majica na bratele.

 

 

Venecija

Venecija je prestonica romantike i veoma popularna destinacija za turiste, zato je u njoj uvek gužva i cene su visoke. Bila je centar Mletačke Republike i poznata je po Duždevoj palati u kojoj je živeo izabrani dužd Mletačke Republike. U ovom gradu moći ćete da vidite Most uzdaha, čuvenu crkvu Santa Maria Della Salute i najveću crkvu u Veneciji , a to je Crkva sv.Marka. Crkva predstavlja fenomenalni primer vizantijske kulture i sadrži Zvonik koga smatraju gazdom kuće.

 

Firenca je idealan grad za ljubitelje umetnosti i centar je pokrajine Toskana. Grad u kome su živeli i stvarali Donatelo, Botičeli, Mikelanđelo, Leonardo da Vinči, Galileo Galilej. Poznata je po skulpturama Mikelanđelovog Davida, Donatelovog lava zatim po mnogim palatama, muzejima i katedralama.
Firenca ima prepoznatljivu panoramu koju ćete najbolje doživeti ako se popnete na Toranj Katedrale Santa Maria del Fiore koju meštani zovu  Duomo.
Firenca

NEMA KOMENTARA

Ostavi komentar