U italiji ima za svakoga ponešto. Dobra hrana, vino, romantika, istorija, neverovatna umetnička dela. Ako putujete u Italiju obavezno posetite Rim, Veneciju i Firencu.

Rim je  moderan i kosmopolitski grad, pun je turista i zato rezervišite kartu na vreme. Ima mnogo toga interesantnog, ali obavezno posetite Koloseum i Vatikan.

Koloseum Rim

Koloseum je simbol Rima.To je najveći amfiteatar sagrađen pre 2000 godina u Rimskom carstvu. Služio je za fascinantnu borbu gladijatora. U njegovoj blizini je Rimski Forum koji takođe obiđite kao i Panteon-Hram svih bogova koji se danas koristi kao Hrišćanska crkva. Posetite još Konstantinovu palatu,Usta istine…
Poznat je po veličanstvenim trgovima u čijem centru je obelisk kao simbol Sunca. Jedinstven je još po tome što sadrži dva suverena entiteta. Jedan od njih je Vatikan.
Vatikan je grad – država i predstavlja suverenu teritoriju Svete stolice. On je centar umetnosti i arhitekture i pun je muzeja, crkava i palata od kojih treba  obavezno videti Baziliku sv.Petra i Sikstinsku palatu. U Vatikanu važe pravila da nema kratkih pantalona, mini suknja i majica na bratele.

 

 

Venecija

Venecija je prestonica romantike i veoma popularna destinacija za turiste, zato je u njoj uvek gužva i cene su visoke. Bila je centar Mletačke Republike i poznata je po Duždevoj palati u kojoj je živeo izabrani dužd Mletačke Republike. U ovom gradu moći ćete da vidite Most uzdaha, čuvenu crkvu Santa Maria Della Salute i najveću crkvu u Veneciji , a to je Crkva sv.Marka. Crkva predstavlja fenomenalni primer vizantijske kulture i sadrži Zvonik koga smatraju gazdom kuće.

 

Firenca je idealan grad za ljubitelje umetnosti i centar je pokrajine Toskana. Grad u kome su živeli i stvarali Donatelo, Botičeli, Mikelanđelo, Leonardo da Vinči, Galileo Galilej. Poznata je po skulpturama Mikelanđelovog Davida, Donatelovog lava zatim po mnogim palatama, muzejima i katedralama.
Firenca ima prepoznatljivu panoramu koju ćete najbolje doživeti ako se popnete na Toranj Katedrale Santa Maria del Fiore koju meštani zovu  Duomo.
Firenca

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име