Akrilni nokti kao manikir tehnika postoje već sedamdeset godina, ali su sada u modernijem izdanju ponovo u trendu. Pogledajte šta je sve bitno znati o njima.

 Glazed doughnut
Šta su akrilni nokti i od čega su napravljeni?

 hrom
Akrilni nokti koji se često nazivaju samo akrili su vrsta veštačkog ili lažnog stila noktiju koji se uglavnom izvode u salonima. Predstavljaju mešavinu akrilnog praha i tečnog monomera koji se nadovezuje na prirodne nokte i čini ih jačim, ali im i daju željeni oblik kao i određenu dužinu i debljinu. Akrilni nokti se profesionalno koriste od 1970 – tih, ali ih je prvi izmislio stomatolog Frederick Slack koji je eksperimentisao sa zubnim akrilima da bi popravio svoj slomljeni nokat.

 akrilni nokti plavi
Kako lekari objašnjavaju, materijali koji čine osnovu akrila su napravljeni od akrilne plastike dobijene od hemikalije koja se zove metakrilat. Zato se akrilni nokti ne smatraju ekološki prihvatljivim jer je njihovim osnovnim sastojcima potrebno oko 200 godina da se razgrade.
Nažalost, kada se akrilna plastika baci na deponiju ona tamo može da leži dugi niz godina i da ispušta toksične gasove i hemikalije u životnu sredinu i da tako utiče na zagađenje vode i vazduha.

 akrilni nokti
Kome se preporučuju akrilni nokti i koje su njihove prednosti i nedostaci?

Prednost akrilnih noktiju jeste što vašim prirodnim noktima odmah daju potrebnu dužinu, strukturu i snagu. Nedostaci su što se ipak radi o veštačkim noktima koji zahtevaju redovno održavanje.

Manikir stručnjaci kažu da sve žene mogu da nose akrile za nokte. Međutim, kod nekih se mogu javiti negativne reakcije na akril kao što su bol, otok, svrab, crvenilo i plikovi. Zbog toga se pre upotrebe treba testirati klijent da bi se ustanovilo da li je alergičan na akril. Međutim, ukoliko bol nestane nakon jedne do dve nedelje, možda se samo radilo o iritaciji, a ne alergiji.

Kako izgleda proces nanošenja?

 crno beli
Da bi akrili što duže trajali ključna je priprema. Najpre se guraju zanoktice da bi se nokti oslobodili od suvišne kožice. Zatim sledi konsultacija sa klijentom da li želi ili ne želi da doda dužinu svojim prirodnim noktima. Ako želite duže nokte ili određeni oblik onda se nanose na svaki nokat papirni vrhovi ili forme. Vrhovi se zatim mere, seku i turpijaju.

Međutim, idalje je moguće naneti akrile na prirodne nokte bez ikakvih ekstenzija- ovaj proces se zove akrilni sloj. Ovo je veoma korisno za one koji grickaju nokte i koji žele samo da njihovi prirodni nokti tokom rasta dobiju željenu jačinu.

 kreativni
Sledeći korak jeste da se uz pomoć alata za turpijanje nežno ukloni hrapavost i nokatna ploča učini glatkom što je bitno za pravilno prijanjanje akrila. Da bi se uklonila prašina, kožica i ulje sa noktiju oni se brišu alkoholom, a zatim se nanosi prajmer na svaki nokat. Zatim sledi najbitniji korak ,a to je nanošenje akrila.

 akrilni nokti
Umoči se posebna četkica za akril u tečni monomer, a zatim u akrilni prah. Kombinacija ove tečnosti i praha stvara savitljivu smesu poznatu pod nazivom perla. Zatim se nanose ove perle na nokte i stvaraju se tanki, prozirni veštački nokti. Sačeka se malo dok se perle ne stvrdnu, a kada se potpuno osuše na vazduhu ručno se turpijaju da bi se obezbedila željena dužina i oblik. Zatim da bi se izgladio akril sledi turpijanje električnom turpijom.

Poslednji korak se odnosi na kreativnost odnosno na nanošenje boje, završnog premaza ili kreiranja nekog zanimljivog i originalnog dizajna.

Po čemu se razlikuju od gel noktiju?

 akrilni nokti
I akrilni i gel nokti dodaju sloj za jačanje noktiju, ali gelovi zahtevaju UV svetlo da bi se stegli. Akrili su mnogo jači i izdržljiviji od gela. Ako želite da prilično produžite nokat onda birajte akril, a ako želite prirodniji izgled noktiju onda je gel za vas bolji izbor.

Koliko traju akrilni nokti?

 velvet
Akrili bi trebalo da traju šest do osam nedelja, a punjenje je potrebno otprilike svake dve do tri nedelje u zavisnosti od rasta noktiju.Popravka poboljšava izgled manikira, a takođe pomaže da nokti duže traju. Popune su važne jer akril počinje da se podiže kad nokti počinju da rastu.

Da li akril oštećuje nokte?

 pastelni
Manikir stručnjaci smatraju da su akrili najjači i najdugovečniji manikir tretmani u odnosu na druge vrste manikira. Ako ih ne popunjavate redovno onda mogu da izgledaju pomalo neuredno. Do oštećenja nokatne ploče uglavnom dolazi zbog traume ili zdravlja noktiju. Nije problem akril kao proizvod već problem nastaje ako vam nestručna lica nanose akrile. Problem može da nastane ako nokat pukne i pomeri se iz ležišta. Tada obično dolazi do infekcije, ali i to može biti posledica više faktora.

Nanošenje akrila zahteva dosta turpijanja, a i prilikom uklanjanja nokat može oslabiti. Što znači da se ležište nokta može oštetiti i na početku kada se akril stavlja, ali i na kraju prilikom skidanja akrila. Sami akrilni nokti nisu štetni, ali lepak koji se koristi u procesu njihovog nanošenja može da izazove probleme sa kožom kao što je kontaktni dermatitis. Zato je pored stručnih lica bitno koristiti i kvalitetnu tehnologiju kako bi se sve vrste rizika svele na minimum.

Kako se skidaju?

 dugacki
Akrile ne treba kidati ili seći. Potrebno je malo više vremena i truda od uobičajenog uklanjanja laka, ali je vredno toga. Najpre se uz pomoć električne turpije uklanja gornji sloj akrila. Zatim se nokti umotaju u foliju sa vatom koja je nakvašena acetonom oko 15 minuta. Gurač za zanoktice se koristi da bi se uklonio višak akrila a zatim se nanosi ulje za zanoktice da bi se rehidrirali nokti. Nakon toga je najbolje da se odlučite za jednostavan manikir ili da pustite prirodne nokte da se oporave i dišu između dva manikir tretmana.