Verovatno ste čuli za gel manikir, a možda ste ga već i isprobali. Sledi detaljna analiza jednog od najpopularnijih načina ulepšavanja noktiju.

 ruzicasti
Ako tražite dugotrajniji manikir koji će vam trajati tokom odmora, napornih radnih dana ili obavljanja kućnih poslova onda vam manikir stručnjaci savetuju da izaberete gel manikir.
Međutim, gel manikir kao i svaki drugi kozmetički tretman bi trebalo najpre upoznati sa svim njegovim dobrim i lošim stranama pa se tek onda na kraju odlučiti za najbolju varijantu. Istraživali smo za vas i pronašli sve što je potrebno znati o ovom veoma popularnom manikiru.

Šta je gel manikir?

 gel manikir
Gel manikir je po nekim koracima sličan sa tradicionalnim manikirom. Ti koraci se odnose na sečenje noktiju, njihovo turpijanje, oblikovanje i eventualno sečenje zanoktica. Tu se sličnosti završavaju. Ono po čemu se gel manikir razlikuje od drugih manikir tehnika jeste što koristi lak na bazi gela i zahteva UV ili LED lampu da bi lak očvrsnuo i pričvrstio se za nokte. Svaki sloj gel laka moraće da se osuši oko 30 – 60 sekundi. Kada se završni sloj osuši odmah ste spremni da napustite salon.

 beli

Gel lak je izdržljiviji od običnog laka. Otporan je na ogrebotine i habanje. Za razliku od običnog laka koji se izguli i ošteti nakon 2 – 3 dana ,gel lak traje i do nekoliko nedelja bez oštećenja.

 gel manikir
Iako gel manikir izgleda kao uobičajeni manikir ipak njegove dodatne prednosti jesu što duže traje, a nokti su super sjajni i čvršći. Pritom svako može da ga izabere bez obzira da li ima dugačke ili kratke nokte.

Koliko traje?

ombre nokti
Zahvaljujući procesu očvršćavanja, gel manikir obično traje od 10 dana do tri nedelje. Nakon tog perioda ne izgleda najbolje pre svega zbog prirodnog rasta noktiju i njihovog oštećenja. Oštećenja noktiju se mogu rešiti pomoću ojačavajućih baznih gelova.

 gel manikir srca
Kada nanosite gel lak vaši nokti bi trebalo da budu potpuno suvi. Jer prisustvo vode, losiona ili ulja na nokatnoj ploči onemogućava da se gel lak zakači za nokat. Nije tako često, ali se dešava da se nokat polomi i kada ima gel. Zato je bitno ako ne idete odmah u salon da pored sebe imate turpiju kojom ćete ga koliko toliko oblikovati, a zatim ako pronađete istu boju laka pređite njime preko praznina.

Da li je gel manikir bezbedan?

 frenc nokti
Kada se spomenu UV svetla odmah se pomisli na njihovo štetno dejstvo na zdravlje. Zbog toga su neki brendovi prešli na LED očvršćavanje zbog nižeg nivoa UV zračenja. Takođe, pod LED lampom se lak brže osuši za 30 – 60 sekundi dok se pod UV lampom suši od 2- 3 minuta. Međutim, ukoliko koristite UV lampu onda iz bezbednosnih razloga možete na prste naneti kremu za sunčanje.

miks gel manikir
Kao i kod većine lakova za nokte i kod gelova postoji razlika u kvalitetu odnosno u sastojcima koje sadrže. Zato izbegavajte korišćenje gelova koji u sebi sadrže dibutil ftalat, formaldehid i toluen.

Da li oštećuje nokte?

 baby plavi
Ako ste primetili da vam je negde gel lak ispucao i koliko vas god to nervira ne bi trebalo da ga na silu uklanjate. Gel manikir ne oštećuje nokte, ali ono što može biti štetno jeste loš proces uklanjanja gel laka i to njegovim guljenjem sa nokta.

 kratki nokti
Samim tim najveći nedostatak gel manikira je ustvari njegovo uklanjanje. Zato ili ga strpljivo uklanjajte kod kuće ili potražite stručnu pomoć. Veoma je bitno na pravilan način skinuti gel lak i samim tim zaštititi nokte.

 pastelni
Čak i ako pratite sve korake za uklanjanje gel laka može se desiti da vaša nokatna ploča na nekim mestima bude oštećena. Ako se to desi preskočite neko vreme gel lakove dok nokat ne zaraste. Svakodnevno nanošenje ulja za zanoktice takođe pomaže da vaši nokti ojačaju.
Gel lak se može koristiti samo na zdravim noktima nije dobro koristiti ga kod slabih i oštećenih noktiju.

Kako se skida gel manikir?

 gel manikir
Manikir stručnjaci najpre uklanjaju turpijom sjaj sa gel laka. Zatim se nokti natope acetonom i drže oko 10 minuta, a onda se guračem za zanoktice gel lak pažljivo struže sa noktiju. Alternativno se vata natopljena acetonom stavi direktno na nokat i obmota aluminijumskom folijom.