Babylights pramenovi su jedna od popularnijih tehnika nijansiranja kose i izvlačenja pramenova. Šta ih čini tako posebnim, kako se postižu i održavaju? U nastavku slede odgovori na sva ova pitanja.

 babylights pramenovi
Svaka žena koja farba kosu je upoznata i sa izvlačenjem i nijansiranjem pramenova. Pored balayage pramenova i ombre koji su hit već nekoliko sezona provlači se još jedna tehnika nijansiranja koja se može smatrati klasičnom i koju ne treba zanemariti već naprotiv detaljno opisati. U pitanju su babylights pramenovi.

Razmislite o tome kako je vaša kosa izgledala kada ste kao dete provodili po ceo letnji dan napolju. Mislimo na one svetle, istaknute pruge u kosi koje se pojavljuju tokom letnjih meseci da bi se izgubile na kraju sezone. Upravo babylights pramenovi predstavljaju tehniku nijansiranja kose koja imitira te osvetljene pramenove iz vaše mladosti. Super fini pramenovi se zatim očešljaju da bi se stvorio babi plavi osunčani izgled ili „sun – kissed look“.

Šta su babylights pramenovi?

 babylight pramenovi
Babylights pramenovi su veoma delikatni belo plavi pramenovi koji se dobijaju korišćenjem fine tehnike bojenja tako da imitiraju onu plavu nijansu koja se postiže kada vaša kosa prirodno posvetli na suncu.

pink
Atraktivnost babylights tehnike leži i u tome što se može primeniti kako na bilo kojoj boji kose tako i na bilo kojoj dužini. To je tip tehnike farbanja na koju bi ljudi rekli – Hej, izgledaš drugačije, jesi li nešto uradila sa kosom? – ali, na dobar način naravno. Odličan su način da osvežite svoju boju, ali ne previše dramatično već mladalački, sveže i zabavno.

Kako se postižu?

 zlatno plavi
Da bi se kreirali babylights pramenovi, vaš frizer bi trebalo da se fokusira na tri oblasti: liniju kose, prirodni razdeljak i vrhove kose. Nijansirani pramenovi bi trebalo da budu super fini oko linije kose i prirodnog razdeljka, sa mekim stepenastim, prelazima boje koja je svetlija na krajevima kose. Ukupan izgled je prirodniji, kao da je kosa prirodno osvetljenja suncem. Uz pomoć ove tehnike vaša kosa deluje višedimenzionalno, sjajno i osunčano, a da pritom niste ni bili na suncu.

Da li se ovom tehnikom oštećuje kosa?

 bronzano plavi
Kao i svaki put kada farbate ili izbeljujete kosu vaši pramenovi će doživeti određena oštećenja. Imajući to u obzir možete minimizirati štetu tako što ćete uz pomoć odgovarajućih proizvoda za negu održavati kosu zdravom. Takođe, ne farbajte kosu u kratkim razmacima već sačekajte da barem prođu dve nedelje od predhodne sesije farbanja ili nijansiranja.

Koliko traju babylights pramenovi?

 kovrdzavi babylights pramenovi
Babylights pramenovi se jednostavno održavaju. Međutim, treba imati na umu da se radi o tankim, stručno postavljenim pramenovima obično po celoj dužini glave tako da će vremenom novi rast kose biti primetan. Kosa obično raste oko 15 centimetara godišnje ili 1,5 cm mesečno. Zbog toga ćete već mesec ili dva nakon posete frizerskom salonu primetiti da je vašim baby pramenovima potrebno osveženje.

Babylights vs Highlights: Koja je razlika?

 medeno plavi
Njihova glavna razlika je u veličini. Babylights podrazumeva beljenje tankih, super finih pramenova da bi kosa dobila što prirodniji izgled. Sa druge strane highlights obično koristi deblje pramenove pa su stoga i uočljiviji kako vaša kosa raste.

Da li ove pramenove možete izvlačiti sami kod kuće?

 karamel babylights pramenovi
Ako vam je kosa predhodno bila farbana, oštećena ili veoma tamna onda je bolje da posetite frizera. Imajte na umu da ćete morati najpre da izbelite kosu da biste je onda posvetlili. To znači ako vam je kosa tamno smeđa biće vam potrebno više sesija da biste dobili željeni rezultat. Ako baš želite da pokušate kod kuće onda dobro proučite i pratite uputstva koja se nalaze na proizvodima koje za te namene koristite.

Kako održavati ove pramenove?

 ledeno plavi
Farbana kosa zahteva posebnu negu, to se odnosi i na nijansiranu kosu. Koristite proizvode za negu koji su namenjeni farbanoj kosi. Odgovarajuće šampone, regeneratore i maske za kosu. Takođe, vodite računa kako o toploti vode kada perete kosu tako i o toploti kada je sušite. Da biste izbegli pojavu narandžastih ili mesinganih tonova u kosi koristite ljubičasti šampon i balzam.