Kako smršati posle pedesete je pitanje koje uglavnom sve žene sebi postavljaju kada uđu u 50 – te. Profesionalci savetuju – ne dozvolite da vam usporeni metabolizam uspori i napore za gubitak težine. Iskoristite ove trikove kako biste vrednosti na vagi preokrenuli u svoju korist.

 kako smrsati posle pedesete
Jednom kada uđete u 50 – te godine života nastaje takva kombinacija raznih faktora u vašem organizmu da se kilogrami veoma brzo gomilaju. Hormonalne promene su dovele do menopauze i vaš metabolizam se usporio. Takođe, veoma su česte pojave poput iznenadnih talasa vrućine, noćnog znojenja, nesanice i do dobijanja na kilaži.

Istraživanja su pokazala da žene tokom menopauze najviše kilograma dobijaju oko stomaka, a ti kilogrami se i najteže skidaju i pritom su i opasni jer povećavaju rizik od pojave kardiovaskularnih bolesti.

Odgovor na pitanje kako smršati posle pedesete nije nemoguć. Bitno je da pogledate sebe i napravite neke promene koje možda niste imali prilike da napravite kada ste bili mlađi. Drugim rečima, nije kasno za usvajanje zdravih navika. Kako smršati posle pedesete? – Nutricionisti i ostali stručnjaci kažu da je to moguće ukoliko se prate sledeći saveti.

1.Ne plašite se merenja

merenje
Mnoge žene ne žele da stanu na vagu čak i kada odu kod lekara. Kako smršati posle pedesete, ako se ne izmerite i ne vidite koliko ste kilograma dobili? U komunikaciji sa lekarom bi trebalo potražiti i eventualne uzroke gojenja. Vaš lekar možda ima neka kreativna rešenja na koje niste ni pomislili.

2.Kako smršati posle pedesete – Smanjite unos kalorija

Kada ste u pedesetim vaš metabolizam se znatno usporava, a to znači da je svaki zalogaj bitan. Da biste se na adekvatan način branili od viška kilograma potrebno je da dnevno unosite oko 200 kalorija manje nego što biste inače unosili. To je dobro za vaš metabolizam.

3.Vodite dnevnik ishrane

 dnevnik ishrane
Svakodnevno vođenje dnevnika o ishrani je bitno da biste vi postali svesni šta sve unosite u svoj organizam tokom dana. Možete instalirati i neku aplikaciju u svom telefonu, ali pazite da tačno unosite podatke da bi krajnja računica bila validna.

4.Kako smršati posle pedesete – Ponedeljak bez mesa

Nije cilj da budete vegetarijanci, ali barem jedan dan u nedelji ne jedite meso. Na taj način ćete jednom nedeljno smanjiti unos zasićenih masti koji mogu dovesti do pojave mnogih hroničnih bolesti pre svih bolesti srca. Umesto mesa u jelovnik ubacite dosta povrća i obavezno pasulj ili sočivo da biste bili sigurni da dobijate dovoljno proteina.

5.Obavezno se krećite

 kako smrsati posle pedesete setnja
Mišićna masa počinje da slabi već od 40 – te godine života. Taj proces će se samo ubrzati ako niste dovoljno fizički aktivni. Aerobne vežbe poput hodanja, vožnje bicikle i plivanja vam mogu pomoći da ostanete u formi. Treninzi koji vam daju snagu su ključ u borbi protiv slabljenja mišićne mase, na taj način se borite i protiv nastanka osteoporoze. Nije cilj da zategnete mišiće već da održite mišićnu masu zdravom i elastičnom.

6.Kako smršati posle pedesete – Lečite simptome menopauze

Pad estrogena tokom menopauze može izazvati talase vrućine ili valunge, noćno znojenje, nesanicu i druge simptome. Hormonska terapija koju vam je prepisao lekar može pomoći da poboljšate san, zaustavite anksioznost i sa druge strane poboljšate navike u ishrani. Terapija estrogenom takođe može pomoći u sprečavanju povećanja telesne težine oko stomaka tokom menopauze. Međutim, hormonska terapija nosi i određene rizike pa razgovarajte sa svojim lekarom da li je ona dobar izbor za vas.

7.Kontrolišite unos lekova

 lekovi
Odgovor na pitanje kako smršati posle pedesete ima veze i sa lekovima. Neki lekovi koje redovno unosite mogu uticati na povećanje telesne težine. Lekovi za pritisak, dijabetes, antidepresivi ili usporavaju metabolizam ili povećavaju glad. Ako su lekovi uzrok gojenja onda razgovarajte sa svojim lekarom oko alternativnih tretmana koje možete isprobati.

8.Kako smršati posle pedesete – Proverite štitnu žlezdu

Svaka osma žena u menopauzi ima problem sa štitnom žlezdom – pokazuju najnovija istraživanja. Nedovoljna aktivnost štitne žlezde poznata kao hipotireoza ima simptome koji oponašaju menopauzu – uključujući i povećanje telesne težine. Ako se stalno osećate umornim i pritom se gojite možda biste trebali da uradite test i proverite rad štitne žlezde.

9.Nađite vremena za opuštanje

 kako smrsati posle pedesete opustanje
Kako smršati posle pedesete ima veze i sa opuštanjem organizma. Naime, mnoge žene kada su pod stresom češće jedu, a da toga nisu ni svesne. Iako stres ne možemo potpuno ukloniti iz svog života možemo pronaći načine da njime upravljamo i da ga koliko toliko držimo pod kontrolom. Ako niste u mogućnosti da šetate plažom ili kroz šumu i da odmarate i opuštate organizam onda isprobajte vežbe opuštanja. One podrazumevaju da zatvorite oči i zamislite mesto na kome biste voleli da se nalazite i koje vas opušta i smiruje.

10.Ostanite motivisani

Odgovor na pitanje kako smršati posle pedesete nije lak i često se dešava da i nakon zdrave ishrane ne vidimo odmah rezultate. Ali to ne sme da vas demorališe i da odustanete od zdrave ishrane i vežbi. Ostanite motivisani jer se jedino čvrsta volja i upornost na kraju isplate.