Bore oko usana kao i na celom licu nastaju kada naša koža izgubi kolagen, odnosno vlakna koja kožu čine čvrstom i gipkom. Gubitak kolagena se javlja prirodno sa godinama, ali postoje i druge karakteristike kože kao i određene životne navike koje mogu da ubrzaju ovaj proces. Bore su obično najistaknutije oko tanjih delova lica kao što su usne i oči.

 tretmani
Bore oko usana, oko očiju, na ćelu i drugim delovima lica se javljaju kod svih ljudi i sastavni su deo procesa starenja. Ipak postoje određeni kako prirodni tako i hemijski tretmani koji mogu da spreče prerani nastanak bora oko usana ili da pomognu u smanjenju njihove vidljivosti.

Uzroci koji stvaraju bore oko usana

 bore oko usana uzroci
Područje oko usana je jedno od prvih mesta na licu na kome se razvijaju bore. Koža usana je tanka i ima manje kolagena u odnosu na druge delove lica. Usne su najvoluminoznije oko 20 godine, nakon toga se smanjuje proizvodnja kolagena za 1% svake godine. Pored kolagena, postoje i drugi aspekti procesa starenja kože koje treba uzeti u obzir. To su gubitak elastina i glikozaminoglikana koji daju koži potrebnu elastičnost i hidrataciju. Ovo su unutrašnji ili prirodni aspekti procesa starenja.

Postoje i spoljni faktori koji mogu povećati rizik odnosno prerano stvoriti bore oko usana. To su genetika, dehidratacija, loša ishrana, pušenje, stres, oštećenja od sunca.

Vrste bora oko usana

 bore oko usana vrste
Estetičari često bore oko usana zovu i perioralnim borama. One se mogu podeliti na:

  • Linije osmeha: poznate i kao linije smeha ili bore smejalice su bore koje se javljaju duž bočnih strana vaših usana i vidljive su kada se smejete. Poznate su i pod nazivom nazolabijalne bore.
  • Marionetne linije: Ove bore se razvijaju sa godinama i to vertikalno od usta do brade.
  • Linije ruževa: Poznate i kao vertikalne linije usana ili pušačke linije. To su bore na usnama koje se razvijaju duž gornje usne kao i na samim usnama.

Kako ih se rešiti

Pre nego što odete kod estetičara da biste se dugotrajno rešili bora, postoje i određeni kućni lekovi koje možete koristiti za tretiranje blagih do umerenih bora na usnama. Imajte na umu da ovi prirodni tretmani smanjuju vidljivost bora, ali ih ne otklanjaju u potpunosti.

Prevencija i kućna nega

 nega i prevencija
Prevencija i kućna nega uključuju upotrebu kvalitetnih anti – age proizvoda, takozvanih preparata za „ osvežavanje“ usana. Ovi preparati se uglavnom nalaze u vidu seruma, balzama ili stikova koji su specijalno formulisani za anti- age negu ove regije. Oni u sebi često sadrže prirodne voskove, putere, biljna ulja, ceramide koji stvaraju zaštitni lipidni film i sprečavaju isušivanje kože i njeno pucanje.

Pored toga poželjno je da ovi preparati sadrže hijaluronsku kiselinu koja sprečava dehidrataciju usana i istovremeno puni fine linije i bore oko usana vraćajući im prirodan izgled. Retinol je takođe poželjna supstanca u ovim preparatima jer stimuliše sintezu kolagena, regeneriše i osvežava oblast oko usana.

 volumen usana
Antiinflamatorne supstance poput pantenola, biljnih ekstrakata, vitamina i antioksidanasa se takođe nalaze u ovim preparatima kao i fitoestrogeni koji su veoma efikasni u tretiranju bora. Zatim preparati za negu usana sa faktorom rasta i peptidima posebno onim koji deluju poput botoksa koji opuštaju muskulaturu oko usana pa same usne izgledaju punije, a bore mekše i pliće.

Usne su takođe kao i ostatak kože izloženi štetnom dejstvu sunčevim UV zracima pa zato preparati za usne treba da sadrže i zaštitni faktor i to leti do 30.

Pilinzi koji su specijalno formulisani za regiju oko usana su takođe veoma efikasni. Oni sadrže eterična ulja koja stimulišu mikrocirkulaciju, uklanjaju mrtve ćelije i koža ostaje mekana i glatka spremna za delovanje anti – age seruma i preparata koji vraćaju izgubljeni volumen i konture ovoj regiji.

Vraćanje prirodne svežine

 prirodna svezina
Nekada je dovoljno lagano istrljati usne četkicom za zube pre nanošenja ovakvih preparata čime se poboljšava njihova efikasnost. Ako nemate preparate za usne za anti – age negu onda možete iskoristiti bilo koju kremu za lice sa hranjivim sastojcima koju treba lagano utrljati u kožu usana ujutru i uveče.

Za one koji žele nešto više od kućne nege, evo nekoliko najpopularnijih anti – age tretmana usana i bora oko usana.

1.Hijaluronski fileri za bore oko usana

 hijaluronska kiselina
Aplikacijom hijaluronskih filera fine i lagane strukture se vraća usnama izgubljeni volumen, svežina i putenost i takođe uklanjaju prisutne bore oko usana. Veoma je važno odabrati pravi brend hijaluronskog filera jer se radi o veoma osetljivoj oblasti lica. Sa gubitkom volumena konture usana se gotovo brišu, jedini način njihovog osveženja se postiže aplikovanjem hijaluronskih filera ( HA).

Što se bora oko usana tiče, one se uklanjaju aplikacijom hijaluronske kiseline namenjene hidrataciji kože. Regija bora iznad usana je zahtevna i specifična pa ukoliko se unese gušći filer ove bore mogu biti predominante i ružno izgledati. Osnovni cilj ove metode jeste osvežiti usne i izbrisati bore jednim potezom.

2.Mezoniti

Mezoniti su idealan način uklanjanja bora iznad usana zatezanjem, podmlađivanjem i podizanjem kože i podkožnog tkiva. Preporučuje se starijim ženama čije su bore iznad usana i nakon popunjavanja hijaluronskom kiselinom i dalje blago vidljive.

3.Laserski tretman

bore oko usana
Laserski tretman podrazumeva upotrebu laserske energije koja prodire u sve slojeve kože i zagreva ih. Time se stimuliše proizvodnja novog kolagena što opet dovodi do svežijeg izgleda usana.

4.Hemijski pilinzi za bore oko usana

Oni poboljšavaju kvalitet kože iznad gornje usne. Uklanjanjem površinskog sloja kože pilingom, stvara se nov, zdraviji epidermis pa koža deluje svežije i punije. PRP ( Plateret Rich Plazma) ili biostimulacija krvnom plazmom, Biorevitalizacija i Dermapen su metode koje se primenjuju takođe sa ciljem poboljšanja stanja kože iznad gornje usne, kako bi prisutne bore bile manje vidljive.

5.Smejanje i poljubac

 poljubac
Interesantna je činjenica da za naše usne postoji još jedna anti – age metoda – u pitanju je smejanje i poljubac. Oni su sjajan trening za mišiće usana. Poljubac aktivira 12 mišića oko usana, dok smejanje ima isti efekat kao i dva minuta vežbi. Zato što više se smejte i ljubite da biste duže zadržali mladalački izgled vaše kože lica i usana.