Mađarska obiluje atrakcijama, od baroknih gradova i zanimljive kuhinje, do termalnih banja i jedinstvenog jezka i kulture. Mađarska svakom priraste za srce: vućiće vas da dolazite ponovo i ponovo, da pijete njihovo dobro vino, uživate u termalnim izvorima i banjama, da posmatrate Dunav i slušate njihov zanimljiv jezik. Mađarska poseduje luksuz zapadne evrope ali sa nekim svojim šarmom.
Prestonica Mađarske je Budimpešta, grad koji leži na Dunavu. Sa jedne strane reke je Budim a sa druge Pešta. Svojom raznolikom i gorkom istorijom, sjajnom arhitekturom i bogatim kulturnim nasleđem, mađarska prestonica opravdava reputaciju “Pariza istočne Evrope”. Glavne atrakcije u Budimpešti su krstarenje Dunavom, mostovi, mađarski parlament, citadela, trg heroja, ulica Vaci…Grad je dobro isplaniran i idealan za obilazak peške. Evo stvari za koje smatramo da treba posetiti u Budimpešti.
Lančani most – jedan od glavnih simbola Budimpešte. Sagrađen još 1849 godine, tada je smatran svetskim čudom. Most je nazvan po političaru Ištvanu Sečenjiju. Zanimljiva je legenda vezana za ovaj most.
Mađarski parlament – na samoj obali Dunava je zgrada sa 700 prozora i 691 sobom u koju je ugrađeno 40 kilograma zlata. Zanimljivljivo je da na zgradi parlamenta uvek stoje skele, koje služe za čišćenje fasade. One se ne demontiraju već cele godine kruže oko parlamenta, i za tačno godinu okrenu krug.
Trg heroja i Milenijumski spomenik – na središtu trga nalazi se milenijumski spomenik na čijem vrhu je krilata statua anđela Gabrijela. Po biblijskom verovanju on je jedan od tri anđela koji ljudina prenose božije odluke. Na trgu heroja su i muzeji savremenih i lepih umetnosti, Poljoprivredni muzej sa svojim kulama i vrtovima više podseća na dvorac iz bajke nego na muzej.
Čarda – nacionalni restoran, gde ćete uživati u zvucima tradicionalnog čardaša i probati čuveni mađarski gulaš i paprikaš.
Ulica Vaci – pešačka i šoping zona u samom srcu Budimpešte. Tu su prodavnice suvenira, kafanice, ali i prodavnice svetski poznatih brendova poput Zare, Manga, Furla, H&M itd.
Poslastičara Žarbo – je čuvena poslastičara sa tradicijom dužom od 100 godina, poznata je po čuvenim žarbo kockama.
Muzej marcipana – nalazi se u centru i tamo možete kupiti marcipan pripremljen na 1001 način.
Budimpešta je lepa tokom cele godine, klima ista kako naša, tako da je možete posetiti uvek. Šarmiraće vas i zadiviti za kratko vreme.
U agencijama možete naći trodnevni aranžman za oko 100 eura i posetiti Mađarsku prestonicu.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име