Razdvajanje činjenica od fikcije vam može pomoći da uštedite vreme i novac na razne preparate i alternativna rešenja za alergije koji ne funkcionišu. U nekim slučajevima, pogrešan savet može biti štetan. Evo nekoliko primera.

Mit 1: Lokalni med pomaže stvaranju imuniteta na polen.

Činjenica: Iako zvuči kao slatka ideja, ne postoji dokaz da med može uticati na reakcije imunog sistema i pružiti zaštitu od lokalnih polenskih alergena. Oni koji veruju u ovu ideju tvrde da sadržaj polena u medu štiti od alergijskog rinitisa ali to nije tačno. Polen u medu potiče iz cveća i razlikuje se od polena koji dolazi sa drveća ili trave, koji inače izazivaju alergijski rinitis.

Mit 2: Selidba u krajeve sa suvom klimom će doneti olakšanje

Činjenica: Selidba u krajeve sa suvom klimom nece rešiti vaše probleme. Klima utiče na alergene samo do orgeđene granice. Biljke koje se obicno nalaze na istoku zemlje ne moraju obavezno da uspevaju i u zapadnim krajevima, ali polen trave i ambrozije se može naći skoro svuda. Takodje, kada se preselite, mogu se pojaviti reakcije na druge alergene prisutne u suvim krajevima.

Mit 3: Simptomi alergije se javljaju u mladosti

Činjenica: Kijanje, slinavljenje,  i drugi simtpomi „polenske groznice“ se u nekim slučajevima javljaju kasnije u adolescenciji i odraslom dobu. Takođe je moguće da simptomi prođu neprimećeni i da tokom mladosti ne budete svesni svojih alergija. Često niska koncentracija polena ne izazove reakciju, ali u sezonama kada je prisustvo polena pojačano dobijate prvu alergijsku reakciju. Izlaganja novim stvarima, kao što su selidba ili novi ljubimci u kući takodje mogu biti okidači za reakciju, iako je ranije nije bilo.

Mit 4: Ljudi koji su alergični na pse, nisu alergični na “nealergijske rase”

Činjenica: Veliki procenat domaćinstava drzi kućne ljubimce. Alergeni koji se nalaze u proteinima pseće peruti izazivaju alergijske reakcije kod nekih ljudi. Takodje, pseća dlaka sakuplja i zadržava polen, budj i ostale alergene od spolja koji izazivaju kijanje, suze u očima i slinavljenje. Na nesreću po ljubimce pasa, prava „nealergijska rasa“ ne postoji. Izazivači alergije koji se nalaze u psećoj peruti nisu povezani sa dužinom dlake ili količinom opadanja iste.  Dobra vest je da vam doktor specijalista moze pomoći terapijom da kontrolišete vaše simptome kako biste zadržali vašeg četvoronogog prijatelja.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име