Sigurno se pitate koja je tajna vitke linije lepih Francuskinja za koje znamo da iI te kako umeju da uživaju u ukusnoj hrani, vinu, cigaretama… Odgovor na ovo pitanje je vrlo jednostavan-Dukan dijeta!!! Dukan dijeta je delo francuskog lekara Pjer Dukana (Pierre Dukan), kome je životna misija borba protiv gojaznosti. Upravo ovakvim režimom ishrane koristile su se mnoge zvezde u rešavanju svojih “problema” sa kilažom. Neke od pobornica ove dijete su i Kate Middleton, Penelope Cruz, Nicole Kidman, Jennifer Lopez…Dijeta se sastoji se iz četiri faze i to :

1.Faza “napada”

Inicijalna faza ove dijete ograničava unos namirnica na samo jednu vrstu -proteine. Ali, obzirom da se čisti proteini nalaze samo u belancetu jajeta, a da nećete jesti samo belance,  težite da unosite namirnice koje u svom sastavu sadrže uglavnom proteine, npr. čisto meso, ribu i morske plodove, piletinu, mlečne proizvode sa niskim sadržajem masti…

Dukan naglašava da je ovo lako za svakoga, čak i za one koji nisu istrajni kada su dijete u pitanju, jer vas ove namirnice čine sitim. Ovu fazu sprovodite 2-7 dana, u zavisnosti od toga koliko želite da oslabite.

2. “Svetla” faza

U ovoj fazi nastavljate unos proteina, ali uz dodatak svežeg ili barenog povrća, i to koliko god možete da pojedete! Nema razdvajanja ovih namirnica, jednostavno jedite sve što vam se jede i pravite kombinacije koje vam najviše prijaju.

Ostanite u ovoj fazi sve dok ne postignete željenu težinu. Na svakih 5 dana skida se po 0.5 kg, u proseku. Ovo vam možda neće delovati najprivlačnije , ali Dukan kaže da obzirom da smete da jedete koliko god hoćete, satisfakcija količinom će u potpunosti zameniti  nedostatak raznovrsnosti.

3. Faza “utehe”

Ova faza je dobra bas kao što zvuči! Dodajte 2 kriške hleba, jednu porciju voća i sira onoj hrani koju već konzumirate, uz još dva obroka ugljenih hidrata i 2 “obroka za uživanje ” tokom nedelje. Za svakih 0.5 kg koje ste izgubili potrebno je da u ovoj fazi ostanete 5 dana. Dakle, ako ste izgubili 2 kg, ostanite u ovoj fazi 20 dana, itd. Pitate se zašto tako dugo? Dukan objašnjava da je najčešći razlog zašto ljudi ne uspeju da zadrže postignutu kilažu upravo taj što ponovo uvedu “tešku hranu ” prebrzo. Ako polako uvodite svoje telo u normalni plan ishrane to će vam pomoći da sav težak rad koji ste uložili kako biste oslabili ne bude uzalud.

4. Faza “stabilizacije”

Vratite se raznovrsnoj, ukusnoj hrani kakvu ste imali pre dijete, bez previše razmišljanja (ukoliko vam to teško pada). ALI, izdvojite jedan dan nedeljno i vratite se na fazu “napada”! Rezultati neće izostati!

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име