Pored peekaboo pramenova i hair frosting tehnike nijansiranja kose ove godine se pojavio još jedan trend vredan pažnje. U pitanju je dvobojno farbanje kose, veliko osveženje za proleće 2022.dve boje

Zašto imati jednu boju kose kada već možete imati dve istovremeno? Nemojte se zbuniti nije nikakav trik u pitanju već trend nijansiranja kose koji je nastao iz čiste dosade tokom perioda izolacije i pandemije. Dvobojno farbanje kose je u stvari izvlačenje pramenova na osnovnoj boji uz pomoć određenih tehnika. Bella Hadid i Dua Lipa su ovaj trend već isprobale tokom 2021 godine. Početkom ove godine su im se pridružile još neke poznate dame kao što su Rihanna, Miley Cyrus, Florence Pugh. Pogledajte o kakvom je nijansiranju reč.

1.Dvobojno farbanje kose – Face Framing pramenovi

Face framing pramenovi ili pramenovi koji uokviruju lice su zanimljiva tehnika izvlačenja pramenova koji su koncentrisani oko lica i samim tim ističu ono što je najlepše na njemu. Nastao je pre nekoliko godina , a poznat je još po nazivu „ money pieces“. Stil koji ne zahteva mnogo održavanja ,ali zato pruža dramatičnu promenu za sve tipove kose. Izgleda sjajno u prirodnoj, svetlijoj plavoj nijansi. Ovaj trend naglašava prirodan izgled i zdravi sjaj kose. Kao što samo ime kaže prednji pramenovi koji uokviruju lice su ofarbani u svetlijoj nijansi u odnosu na ostatak kose. Na taj način i crte lica dolaze do izražaja. Tehnika je vrlo jednostavna jer se frizer najpre koncentriše na nanošenje odabrane svetlije nijanse na prednje pramenove, pa tek onda boji ostatak kose. Ova tehnika dobro ide u kombinaciji sa drugim popularnim tehnikama kao što je balayage.

2.Reverse ombre ili obrnuti ombre

Čuli ste za obrnuti balayage, a sada je vreme i za obrnuti ombre. Klasična ombre tehnika je dvobojno bojenje kose sa nežnim prelazom iz jedne u drugu odnosno iz tamnije u svetliju nijansu pri čemu je krajnji rezultat prelepo nijansirana kosa koja izgleda kao da je prirodno izgorela na suncu. Kosa je tamnija pri korenu, a svetlija pri krajevima. Sa druge strane reverse ombre podrazumeva obrnuto farbanje pri čemu je boja svetlija pri korenu, a tamnija na vrhovima ili krajevima kose. I ovde se koriste što prirodnije farbe odnosno nijanse. Mada se mogu upotrebiti i upadljive nijanse kao što je Dua Lipa isprobala crvenu pri vrhu i sredini kose i crnu na krajevima.

3.Chunky pramenovi i lowlights tehnika

Radi se o novoj generaciji izvlačenja pramenova koji su postigli veliku popularnost zahvaljujući Tik Tok mreži. Chunky ili zdepasti pramenovi su bili veliki hit tokom 90 – tih, ali su sada ponovo u modi. Radi se o krupnim ili zdepastim pramenovima koji su u kontrastu sa osnovnom bojom kose. Međutim, sada taj prelaz između nijansi je suptilniji nego što je bio nekada kao odraz bunta. Preporučuje se da pramenovi budu za četiri nijanse svetliji od ostatka kose. Postoje više varijanti ovih chunky pramenova jer njihova debljina može da varira. Recimo za suptilniji izgled pramenovi mogu biti tanji pri korenu, a zatim da se postepeno debljaju idući ka krajevima kose.

Kod lowlights tehnike tamniji pramenovi se dodaju ispod i oko vrata, a svetliji na vrhu glave.

4.Dvobojno farbanje kose – Horizontalni pramenovi

Uglavnom su svi pramenovi bili vertikalni, tako da su ovi horizontalni veliko osveženje. Podsećaju na pruge i veoma su upečatljivi pogotovo ako ih čine dve kontrasne boje kao što su crna i crvena. Ovaj trend je prošle godine isprobala Rihanna i izgledala je zaista neverovatno. Svi su upoređivali njenu kosu sa repom rakuna. Horizontalni pramenovi kao krajnji rezultat daju najbolje izmešani i prirodniji sklop boja. Mada ih je teže izvući kod stepenastih frizura. Frizeri kažu da kada podelimo kosu na delove i pogledamo ih sa strane videćemo tu prirodnu razliku u tonovima koja se uglavnom kreće horizontalno ali je veoma suptilna i jedna vidljiva.

5.Dip – Dyed pramenovi

Dip – dyed kosa je klasična tehnika farbanja u dve boja gde je kosa tamna pri korenu, a svetlija na krajevima. Prelaz između boja je vidljiv jer nema pravog mešanja među njima niti suptilnog prelaza iz jedne u drugu nijansu. Kombinaciju boja možete sami birati, a možete i šiške obojiti u svetlijoj nijansi kao i krajeve. Ovu tehniku možete i sami kreirati kod kuće s’obzirom da nema blendanja između nijansi.

6.Dvobojno farbanje kose – Color blocking

Ko kaže da se morate držati određenog stila ili dezena prilikom uklapanja nijansi kose? Uvek možete izaći iz zone komfora i odlučiti se za nešto neuobičajeno kao što je color blocking inače veliki trend u slaganju odevnih kombinacija. Ovo je odlična opcija za talasastu i kovrdžavu teksturu kose gde se horizontalni ili vertikalni pramenovi mogu lepo uklopiti uz volumen. Igrajte se i eksperimentišite sa širokim spektrom boja jer je proleće, a i leto idealan period za to.

7.Cruella pramenovi

Ako poznajete lik Cruelle onda znate o kakvoj se dvobojnoj kosi radi. Naime, počev od sredine kose to jest od razdeljka na jednoj polovini je jedna boja, a na drugoj druga. Ovo je jedan od težih stilova za održavanje koji zahteva visok nivo posvećenosti. Međutim, zaista izgleda moćno i prepoznatljivo tako da je Cruella stil vredan svakog uloženog truda.