Za svaki film su pored radnje i glumaca izuzetno važni i kostimi. Sve to treba da predstavlja jednu kompaktnu celinu koja ima za cilj da privuče što veću pažnju publike. Ljubitelji mode naročito vole filmove u kojima dominiraju prelepi kostimi od istorijskih do modernih. Puno je takvih filmova, a mi Vam ovoga puta po nama najjbolje.

Filmovi koje treba pogledati

 

Emma

Radi se o najnovijoj ekranizaciji filma Emma rađenoj po istoimenom romanu Jane Austen. Radnju već svi znaju, a kostime za ovu verziju je radila kostimograf Alexandra Byrne. Kostimi su prelepi i na pravi način nam pokazuju život i stil oblačenja devojaka, žena i muškaraca u seoskim sredinama Engleske tokom 19 veka.

Allied

Ratni triler iz 2016 godine sa Brad Pitt i Marion Cotillard u glavnim ulogama. Brad je obaveštajni oficir, a Marion borac francuskog pokreta otpora. Njih dvoje se zaljubljuju dok glume bračni par na misiji u Kazablanci. Zahvaljujući Marion film je ispunjen glamuroznim svilenim haljinama u stilu 40 – tih i ženstvenim belim beretkama. Kostimi iz ovog filma su bili 2017 nominovani za Oskara.

The Devil Wears Prada

Andrea Sachs želi da postane novinarka, ali umesto toga postaje pomoćnica zastrašujuće glavne urednice modnog časopisa Miranda Priestly. Iako joj je u početku ovakav modni svet delovao prazno i neozbiljno ipak radi napretka u karijeri pristaje da se prilagodi ovakvom svetu. Prilagođavanje između ostalog podrazumeva zamenu jednostavne i jeftine garderobe skupom i firmiranom. Ovaj film je u osnovi modna parada.

Film Sex And The City

Film Seks i Grad govori o ženama, njihovim karijerama, ljubavnim životima i naravno ženskoj garderobi. Kostimograf i za film i za seriju je isti samo što je garderoba na filmu stilizovanija jer su i žene napredovale u karijerama, dobile veće plate i samim tim mogućnost da kupuju dizajnerske haljine i to direktno sa modnih pisti.

Memoirs Of A Geisha

Memoari jedne gejše je epska drama iz 2005 koja prati život Chiyo Sakamoto, koju sa samo devet godina prodaju u kući gejše. Film prikazuje njen život u Japanu pre, tokom i posle Drugog svetskog rata. Pored dobre radnje film ima i prelepe kostime, naročito kimono. Naravno, 2005 film dobija Oskara za kostimografiju.

Breakfast At Tiffany’s

Kultni film koji kada je u pitanju moda ne možemo zaobići. Najupečatljivija scena, koju ljubitelji mode vole jeste ona na početku, kada Audrey Hepburn, u maloj crnoj Givenchy haljini, tamnim naočarima za sunce i crnim rukavicama do lakata, stoji ispred Tiffany izloga i bulji u dijamante.