Doručak je najvažniji obrok u toku dana. On treba da sadrži sve hranjive materije koje će duže održavati sitost organizma i neće narušiti Vaše zdravlje i težinu. Nažalost većina pod doručkom podrazumeva peciva i suhomesnate proizvode. Ove namirnice nisu zdrave već mogu da utiču na povećanje kilograma. Zato ih treba izbegavati i kao alternativu  preći na zdrav doručak koji Vam čak može pomoći da smršate. Pogledajte šta ovaj idealni doručak sadrži.
–    Ugljeni hidrati
Doručak koji Vam može pomoći da smršate treba da sadrži od 40-55g ugljenih hidrata. Ove ugljene hidrate treba uneti preko žitarica, voća i povrća, a ne preko prerađenih proizvoda.
–    Kalorije
Doručak je najvažniji dnevni obrok koji pokreće ceo organizam. Takođe, naučno je dokazano da ljudi koji redovno doručkuju brže mogu da smršaju od onih koji preskaču doručak. To znači da bi preko ovog obroka trebalo uneti oko polovine kalorija koje su potrebne za normalno funkcionisanje organizma.  To je oko 300 do 350 kalorija.
–    Proteini
Preko doručka treba uneti 350 kalorija. Polovinu od toga čine ugljeni hidrati, a 15 do 20% čine proteini. Zato treba jesti jaja, soju, mlečne proizvode, lešnike i bademe, žitarice i tako dalje. Proteini koji su uneti preko doručka su zdravi jer stimulišu gubitak kilograma.
–    Masti
Verovali ili ne doručak koji može pomoći mršavljenju treba da sadrži i masti i to oko 15g. Ne morate svaki dan jesti slaninu već probajte masti da unesete preko maslinovog ulja, badema, semenki ili avokada.

–    Vlakna
Vlakna moraju biti sastavni deo doručka jer ona obezbeđuju sitost organizma. Poželjno je uneti oko 25g vlakana i to preko voća, povrća, žitarica, avokada, semenki lana i oraha.
–    Šećer
Šećer je sastavni deo ugljenih hidrata. Prema zdravstvenim standardima dobro je uneti oko 36g šećera. Najbolje je koristiti prirodan šećer koji se nalazi u hrani kao što su voće i mlečni proizvodi.
Napomena : Treba doručkovati uvek u isto vreme i to ne kasnije od jednog sata pre buđenja. Ako ne možete da jedete veliki obrok ujutru onda ga podelite na dva dela. Prvi deo pojedite 30 do 40 minuta nakon buđenja, a drugi deo sat vremena kasnije. Ne vežbajte ujutru sa punim stomakom. Pre jutarnjih vežbi treba uneti ugljene hidrate, a nakon vežbi proteine.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име