Bio je glavni grad mnogih država, iz njega su kretali mnogi osvajači u svoje pohode a upravo ovde su mnogi svetski poznati umetnici nalazili svoju inspiraciju.
Ne dozvolite da vas istorija zavara. Danas je Istanbul moderan grad a ujedno i  dom za milione ljudi. Ovo je jedini grad koji se prostire na dva kontinenta. Postoje dva dela grada – evropski i azijski koje povezuje Bosforski most.  Evropski se deli na stari i novi između kojih je Galata most.
Predstaviću vam top 10 stvari koje morate obići/uraditi u Istanbulu:

1)    Plava džamija  –  Visoki minareti i kupole su ono sto privlači stotine hiljada turista da obiđu Plavu džamiju. Nastala početkom XVII veka , ova džamija predstavlja veoma važnu znamenitost za Istanbul. Napravio ju je sultan Ahmed u želji da stvori najveću i najlepšu džamiju na svetu. Originalni naziv je Sultanahmet Camii a naziv “Plava džamija” dobila je po 20 000 plavih pločica koje se nalaze unutar kupole.

Plava džamija

2)    Kapali čaršija – Ukoliko posećujete Istanbul, jednostavno morate pazariti na Kapali čaršiji. Na ovom mestu se nalazi preko 4000 radnji koje nude najrazličitije proizvode. Od nakita, jakni, umetnina i torbi preko tepiha, odeće za trbušne plesačice pa sve to začina, nargili i čuvenih ibrika, sve ćete ovo naci u Kapali čaršiji koju možete istraživati satima.

3)    Most Galata – Današnji izgled ovaj most je poprimio 1994. godine. Pre toga, most je neznatno četiri puta menjao svoju lokaciju kao i izgled. Ono što je uvek bila namena Galata mosta jeste da povezuje stari i novi deo grada. Danas je ovo nezaobilazna turistička atrakcija kao i simbol sa razglednica, magneta i ostalih suvenira.

Most Galata

4)    Topkapi palata – Topkapi palata je nekadašnja rezidencija Otomanskog carstva pretvorena u muzej. Sama po sebi, ova palata predstavlja umetničko remek delo, ono što u sebi čuva je posebna priča. Unutar palate nalaze se brojni artefakti, umetnička dela, rukotvorine, vekovima staro oružje, brojni dragulji ali i religijski eksponati kako muslimanske tako i hrišćanske vere.

Topkapi palata

5)    Aja Sofija – Prvobitno, Aja Sofija bila je crkva. Nakon što su Osmanlije pokorile Vizantijsko carstvo crkva je pretvorena u džamiju da bi 1935. godine, konačno, postala muzej.
Danas, Aja Sofija se nalazi na listi UNESCO-a i predstavlja najznačajniji spomenik kulture u Istanbulu.

Aja Sofija

6)    Razni nargila barovi – Nargile su postale umetnička forma u ovom delu sveta. Nemoguće je da sednete u baštu nekog lokala a da vam konobar ne ponudi da se opustite uz nargilu.
To su ustvari cevi ispunjene zaslađenim duvanom najrazličitijih ukusa.
Dva najpoznatija nargila bara se nalaze preko puta Plave džamije.

Razni nargila barovi

7)    Obiđite stazu do Mramornog mora – Ako se uputite ka jugu, za kratko vreme ćete stići do ivice grada odakle stazom možete doći do same obale Mramornog mora. Tuda možete šetati uživajući u ambijentu. Sa desne strane vas okružuje more a sa leve se uzdižu svi spomenici ovog veličanstvenog grada.

Obiđite stazu do Mramornog mora

Pređite Bosforski most – Most koji povezuje dve kulture, dva naroda, dva naizgled razlicčta sveta, dva kontinenta… Upravo Bosforski most jeste ono sto je karakteristično za Istanbul. Pređite ga što više puta kako biste mogli reci da ste pre podne proveli na jednom a veče na drugom kontinentu.

Pređite Bosforski most

9)    Domaće poslastice – Turci su oduvek bili poznati po svojim specifičnim slatkišima.
Najpoznatije su baklava, zatim sutlijaš, lokum i kadayiffi punjeni pistaćima i prekriveni medom.
Uz ove poslastice savršeno ide čuvena turska kafa koja je izuzetno jaka i služi se u malim šoljama.

baklava - Domaće poslastice

10)    Hamam (tursko kupatilo) – Dozvolite sebi da se potpuno opustite uživajući u čuvenim hamamima.
Kako idete iz prostorije u prostoriju, temperatura se povećava sve dok ne dođete do poslednjeg dela u kojem vas čeka masaža.
Ima li boljeg načina za relaksaciju?

hamam-  Hamam (tursko kupatilo)

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име