Bez obzira koliko godina imate  samo ako se uravnoteženo hranite i vežbate možete da se zaštitite od bolesti  i izgledate lepše. Uravnotežena ishrana nije ista za sve uzraste. Kada ste mlađi potrebnije su Vam jedne hranjive materije, a kako starite organizam zahteva neke druge hranjive materije. Zato pogledajte šta je bitno da biste svoju dijetu i obrok prilagodili svojim godinama.

  1. Dvadesete godine
    Većina mladih zbog brzog tempa života se ne seti da jede uopšte. Mnogi ne pripremaju hranu kod kuće već se hrane u restoranima brze hrane. Oni sa brzim metabolizmom treba da jedu na svaka tri do četiri sata. Dobro je da užinate između glavnih obroka, ali izbegavajte brzu hranu jer ona ne obezbeđuje hranjive materije već samo dodatne kalorije što može kasnije, sa godinama, da dovede do povećanog krvnog pritiska, holesterola i dijabetesa. Preporučujemo da za doručak uzmete sveže voćne sokove, vlakna za bolje varenje, posno meso i ribu zbog proteina i dodatne energije koja će Vam biti potrebna u toku dana. Odaberite integralne žitarice i hranu sa dobrim ugljenim hidratima.

2.    Tridesete godine
Kada uđete u tridesetu godinu metabolizam se usporava i teže se gube kilogrami. Koža gubi svoju elastičnost, stvaraju se bore i pojavljuju se drugi znaci starenja. Zato Vam je nakon tridesete potrebna hrana bogata antioksidantima kao što su špargle, brokoli, spanać i plavi patlidžan. Ako gubite koncentraciju i zaboravljate stvari onda Vam je potreban vitamin E i zato jedite avokado i orahe. Unosite više proteina, konzumirajte meso, sir, jogurt.

3.    Četrdesete godine
Metabolizam je još sporiji, telo gubi najmanje 10% svoje mišićne mase što stvara prostora za gomilanje masnih naslaga. Proteini su u ovim godinama važni. Jedite jaja, pasulj, bademe, mlečne proizvode, piletinu, losos. Ove namirnice će dobro doći mišićima. Ako imate problema sa zglobovima unosite više kalcijuma. Da bi Vam telo apsorbovalo što više kalcijuma smanjite unos kafe i gaziranih pića.

4.    Sa pedeset i naviše
Ako imate 50 i više godina potrebno je da unosite najmanje 1000mg kalcijuma dnevno. Zato svakom obroku dodajte mleko, sir ili jogurt. Ako se manje krećete onda jedite hranu koja se lako vari i bogata je vlaknima kao što su crni hleb, povrće, žitarice i voće. Preporučuju se i antioksidanti i kuvana hrana.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име