Našoj koži, a naročito licu je tokom hladnih zimskih meseci potrebna posebna nega. Zato vam ovoga puta predlažemo da pogledate kako negovati usne zimi.kako negovati usne zimi

Zimski meseci, sami po sebi, mogu biti dovoljno grubi sa veoma niskim temperaturama ispod nule kao i sa kraćim danima i dužim noćima. U takvim uslovima naša koža se suočava sa još jednim problemom, a to je njeno isušivanje, perutanje i pucanje. Taj problem ne zaobilazi ni naše usne. Zato vam predlažemo da pogledate kako negovati usne zimi. Koje proizvode bi trebalo koristiti i kako se suočiti sa zimskim herpesom?

Naše lice, s’obzirom da nije zaštičeno, je direktno na udaru zimskom hladnom vazduhu i vetru. Takvi vremenski uslovi isušuju kožu tako da je njena ispucalost veoma česta pojava. Zato ispucale usne i nisu neki veliki problem ukoliko se sa njihovom negom krene na vreme. U suprotnom može doći do cepanja usnica, krvarenja pa čak i do pojave herpesa.

Evo nekoliko saveta i trikova kako da vaša koža usana bude uvek vlažna, meka i zdrava tokom celog zimskog perioda.

1. Kako negovati usne zimi – Nemojte ih prečesto lizati

Nekako je u ljudskoj prirodi da se usnice češće oblizuju zimi nego u drugim godišnjim dobima. To stalno prisustvo pljuvačke na usnicama im škodi jer ih dodatno isušuje.

2.Koristite kvalitetne balzameproizvodi

Veoma je bitno koristiti kvalitetne balzame nekoliko puta dnevno kao i neposredno pre spavanja jer vaše usnice upravu u toku sna prolaze kroz proces duboke ishrane i vlaženja. Balzam ne bi trebalo da iritira odnosno da izaziva bilo kakvo peckanje kada se stavi. Iritaciju mogu da izazovu neki sastojci koji se u njima nalaze poput raznih aroma, smolastih supstanci, eukaliptusa, mente i drugih dodataka koji im pojačavaju miris. Pokušajte da potražite hidratantne balzame koji su bez mirisa i hipoalergena.

3.Koristite balzame sa zaštitnim faktorom

Dermatolozi preporučuju da se uporedo sa korišćenjem balzama stavlja, prilikom izlaska, i krema za zaštitnim faktorom 30+. Ova krema će stvoriti zaštitni sloj na usnicama i sprečiti njihovu pigmentaciju i sušenje. Dobro je ako postoji i balzam sa ovim zaštitnim faktorom.

4.Vodite računa o redovnoj hidrataciji

Ako logički zaključujemo, kada je ceo organizam dovoljno hidriran onda će i usne biti hidrirane. Tokom zime se ne znojimo mnogo i ne osećamo toliku potrebu za tečnošću. Zato je moramo po navici unositi jer je hidratacija veoma važna za naše celokupno zdravlje. Pijte dovoljno vode u toku dana.

5. Kako negovati usne zimi pilingom piling

Nežni piling može pomoći da se ukloni mrtva koža sa usnica. Veoma efikasan piling se može sprovesti kod kuće sa namirnicama koje svi imamo. Za suve i ispucale usnice preporučuje se upotreba pilinga od meda i šećera i to smeđeg šećera. Ovakav piling je bogat antioksidantima i može predstavljati dobru zamenu kako za balzam tako i za zaštitu od UV zračenja.
Način upotrebe: Pomešajte med i šećer u odnosu 1:2, zatim ovom smesom nežno utrljajte usnice, a nakon 10 minuta isperite mlakom vodom.

Evo još nekih predloga kako negovati usne kod kuće

  • Limun i bademovo ulje

Kombinacija limunovog soka i bademovog ulja je veoma efikasna da osvetli boju vaših usnica. Takođe ih hidrira i čini vlažnim kao i prirodno gipkim i ružičastim.
Način upotrebe: Uzmite dve kašike bademovog ulja i pomešajte sa 2-3 kapi limunovog soka. Smesu stavite na usnice da odstoji od 5 do 10 minuta, a zatim isperite mlakom vodom.

  • Piling mlečnim proizvodima

Jedna od najpovoljnijih i najefikasnijih metoda nege usnica jeste i uz mlečni krem koji je poznat pod nazivom malai. Dovoljno je da nanesete malo ovog krema koja je dobar i za hidrataciju i za depigmentaciju.

  • Zdrav život i uravnotežena ishrana

Pored održavanja pravilnog nivoa vode u telu, izuzetno je važno imati i dobar apetit i konzumirati uravnoteženu ishranu bogatu hranjivim materijama i mineralima.

Često se postavlja pitanje da li se zbog ispucalih usana može pojaviti herpes. Na ispucalim i suvim usnicama se neće sam od sebe stvoriti herpes. Međutim, ukoliko je koža na usnicama iritirana i upaljena onda se može javiti i herpes. Iritaciju mogu da izazovu ne samo nelečena ispucalost već i upotreba određenih proizvoda koji sadrže sastojke koji iritiraju kožu usnica, kao i štetno UV zračenje.