Od modernih pletenih i kožnih pa sve do klasičnih militarističkih pogledajte načine kako nositi beretke ove sezone. Radi se o modnom detalju koji je veliki hit ove godine i koji će svaki vaš stil odevanja podići na viši nivo.beretke

Francuska reč beretka datira još iz davne 1825 godine i potiče od latinske reči „birretum“ što znači ravna kapa koju nosi radnička klasa. Inače tokom 19 veka crvene beretke su nosili revolucionari, a svetloplave francuski vojnici. Uglavnom su šarene beretke bile namenjene vojnicima, a po crnima su bili prepoznatljivi obični seljaci i farmeri. U 20 veku ova kapa ulazi na modnu scenu i to na velika vrata jer je prvi put ponela slavna Coco Chanel. Ona je nju nosila sa takvom gracioznošću i elegancijom da je ubrzo inspirisala poznate glumice (Greta Garbo, Brigitte Bardot, Marlene Dietrich, Lauren Bacall),da ovu zanimljivu kapu uvrste kao neizbežan detalj svojih elegantnijih i glamuroznijih odevnih kombinacija. I muškarci inače poznati umetnici su je koristili počev od pisca Ernest Hemingwaya pa sve do slikara Pablo Picasso.

Kada je ova kapa stigla u Holivud onda je i zvanično potvrdila svoj status zvezde, mada će se uvek posmatrati kao jedan od glavnih atributa francuskog stila odevanja. Zato ako ste u nedoumici kako nositi beretke ove sezone onda pogledajte sledeće primere.

1.Kako nositi beretke na klasičan načinklasican stil

Klasični stilovi ove kape obično su napravljeni od vune ili filca i dolaze u neutralnijim nijansama poput kamel, crne, sive, plave. Najbolje se uklapaju uz čizme do članka i klasične pomalo retro jakne ili kapute. Lepo stoje kako uz kratke bob frizure tako i uz dugu lepršavu kosu.

2.Kako nositi pletene beretkekako nositi beretke pletene

Ove pletene varijante dolaze u raznim najtoplijim i najmekšim tkaninama kao što su kašmir, vunica, angora. Prijatne su kako na dodir tako i za nošenje. Francuskinje ih obožavaju i stalno kombinuju tokom hladnih dana. Najbolja stvar je što postoje mustre tako da one vešte žene mogu i same da ih ispletu i da ih ukrase po svom ukusu perlama, biserima ili kamenčićima.

3.Kožnekako nositi beretke kozne

Kožne varijante su se po prvi put pojavile na modnim pistama i odmah su očarale žensku publiku. Kombinujući prilično hrabar, pomalo muževan stil sa tradicionalnim ženskim detaljima ove kožne varijante su postale pravi, odvažni i moćni modni detalj. Univerzalne su i u njihovom kombinovanju ne postoje pravila. Podjednako privlačno izgledaju kako uz pocepane farmerke tako i uz elegantne, svilene haljine.

4.Kako nositi glamurozne beretkeglamurozne

Ovakvi stilovi se preporučuju svim onim ženama koje vole da svaku svoju odevnu kombinaciju začine jedinstvenim, glamuroznim detaljima. Radi se o modernom stilu koji može imati neki upadljiv, vez, bisere ili kamenčiće koji će zasijati u punom sjaju i ukrasti šou gde god da se pojavite.

5.U svetlim bojamakako nositi beretke u svetlim bojama

Danas ove kape dolaze u svim mogućim bojama i dezenima. Počev od crvenih, plavih, žutih, narandžastih, roze, pa sve do kariranih i tigrastih dezena. Odličan su način da tokom hladnih jesenjih ili zimskih dana osvežite i učinite dramatičnijim svoje kežual odevne kombinacije.

6.Elegantne maleelegantne male

Već smo rekli da se ovde radi o praktičnim kapama koje pružaju dosta prostora za eksperimentisanje i samoizražavanje. Ovo su dramatičnije, damske varijante sa kojima ne možete, a da ne budete u centru pažnje. Karakteriše ih to što su po veličini manje od klasičnih, dizajnirane su tako da stoje na jednoj strani glave. Veoma često imaju čipku, veo ili mrežicu što ih stilski čini veoma efektnim i mističnim.