Poslednjih 20-30 godina stručnjaci su nas upozoravali na štetno delovanje UV zračenja. Ta upozorenja su urodila plodom jer danas svi koristimo tokom sunčanja ili izlaska po jakom suncu kreme sa zaštitnim faktorom. Ove zime grip nije najveći problem već zagađeni vazduh. O njemu svi pričaju jer ga vide i osete naročito ako žive u većim gradovima. Zagađeni vazduh, stručno rečeno, u sebi sadrži gasove, mikroskopske čestice čađi (PM10 I PM2.5) i prašinu. Najveći zagađivači su saobraćaj, industrija i individualna ložišta koja su najviše aktivna tokom hladnih zimskih dana. Zagađeni vazduh šteti zdravlju i posebno je opasan za hronične bolesnike. A kako zagađeni vazduh deluje na našu kožu?

 

Istraživači kažu da je koža dobar biološki štit od hemijskih i fizičkih zagađivača vazduha. Međutim, ukoliko je koža u dužem vremenskom periodu izložena uticaju PM čestica onda i ona oseća posledice. Javljaju se suvo i iritirano lice, ekcemi, akne pa čak i prerano starenje kože.
Zagađeni vazduh iritira kožu i dovodi do čestih upala. Javlja se pojačano crvenilo pa čak i rozacea. Takođe PM čestice mogu prodreti do pigmentnih ćelija, melanocita, koje prorade i stvaraju višak pigmenta. Kao posledica toga javljaju se neželjene sunčane pege. Kada se oštećena koža oporavlja bude se enzimi koji razgrađuju kolagen na aminokiseline koje će se ugraditi tamo gde najviše fale. Ako su upale postale hronične onda ovi enzimi uklanjaju više kolagena nego što Vaša koža može da stvori. Zbog toga se stvaraju linije na licu i bore.

Naša koža, kao i organizam, mora da stvori imunitet da bi se lakše zaštitila od zagađenih čestica iz vazduha. Nega kože bi trebalo da postane rutina. Konzumirajte namirnice koje su poznate kao antioksidanti pre svih citrusno voće, bobičasto voće, šargarepu jer su prepuni vitamina A i C. Kožu redovno čistite i hidrirajte. Dermatolozi savetuju da dobro proučite sadržaj proizvoda za negu kože. Birajte one koji će Vam zaista biti od pomoći. To su proizvodi koji sadrže sledeće sastojke:glicerin, lanolin, niacinamid, pčelinji vosak.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име