Tokom novogodišnjih, božićnih i ostalih praznika kojih je najviše u zimskom periodu se po pravilu jede jača hrana i samim tim se javljaju problemi sa viškom kilograma. Zato mnoge dame tokom januara počinju da drže dijetu kako bi dovele svoju liniju do savršenstva i spemno dočekale toplije dane. Međutim tokom držanja dijete je poželjno izbegavati određene greške koje otežavaju proces mršavljenja i čine Vas nervoznim.
1.    Slab doručak
Mnogi ljudi izbegavaju doručak ili pojedu samo jednu činiju žitarica sa obranim mlekom i bananu. Sat vremena nakon doručka su opet gladni jer osam grama proteina iz obranog mleka i jedna banana ne mogu držati sitost do ručka. Zato se uzimaju grickalice između obroka, a one inače nisu preporučljive tokom držanja dijete. Da biste izbegli ovu grešku unesite više proteina u doručak u obliku tvrdo kuvanog jajeta i šake badema.
2.    Ne preskačite užinu
Tri obroka u toku dana nisu dovoljna i zato je poželjno tokom držanja dijete užinati. Ako period između doručka i ručka traje više od četiri sata onda uzmite užinu. Međutim užina ne treba da bude kao ceo obrok, ali nije dovoljno ni samo voće. Užina treba da bude kao pola obroka i da sadrži proteine i zdrave masti i to u iznosu oko 200 kalorija.
3.    Ne zaboravite kalorije u alkoholu
Ovo je jedna od najčešćih grešaka kod mladih ljudi. Tokom držanja dijete reguliše se unos kalorija preko hrane, ali se  zaboravi da se kalorije nalaze i u alkoholnim pićima. Zato se tokom zabave sa prijateljima piju vina i kokteli i na taj način se nadomeste sve one kalorije koje smo izbegavali tokom dana. Zato pijte manje jer i alkohol goji.

4.    Ne izbegavajte ugljene hidrate
Ugljeni hidrati su preporučljivi kao deo dijetalnog obroka i to naročito za večeru. Oni će Vam obezbediti dovoljno vlakana koji pomažu u procesu mršavljenja. Na primer za večeru možete pojesti malo belog pilećeg mesa u kombinaciji sa šoljom smeđeg pirinča i pečenim krompirom.
5.    Izbegavajte brzu hranu
Možete ponekad pojesti parče pice, torte ili pomfrita, ali ne svaki dan i u velikim količinama. Kada ste na dijeti nije poželjno jesti po restoranima već je najbolje spremati kod kuće i to kuvano povrće i meso.
6.    Salata za ručak
Salata ne treba da bude jedini obrok za ručak jer ne obezbeđuje ugljene hidrate i ostale potrebne hranjive sastojke. Zato za ručak pored salate skuvajte meso, povrće, krompir ili pirinač ili pojedite tunjevinu.
7.    Ne koristite preparate za mršavljenje
Na tržištu postoji veliki izbor raznovrsnih preparata za mršavljenje koji obećavaju brzi gubitak kilograma bez držanja dijete. Međutim, ovi preparati često sadrže i neke sastojke koji mogu da budu štetni za organizam i takođe kada prestanete da ih koristite mnogo brže ćete se kasnije ugojiti. Zato ne verujte reklamama već napravite svoj plan i program mršavljenja.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име