Laserska epilacija podrazumeva trajno uklanjanje dlačica sa lica i tela kako kod žena tako i kod muškaraca.

 laserska epilacija ispod pazuha
Laserska epilacija se uglavnom radi iz estetskih razloga, ali se ponekad radi i iz medicinskih razloga. U nekim slučajevima je ona jedino, ali i idelno rešenje za razne procese upale korena dlake na licu ili telu. Kao terapija se laserska epilacija uglavnom radi kod mlađe populacije kada se jave gnojni procesi uraslih dlaka na preponama i leđima. Tada je bitno samo rešiti uzrok koji dovodi do infekcije, a taj uzrok leži u korenu dlake. Laserska epilacija je u tim slučajevima jedino trajno uklanjanje folikula dlake čime se sprečavaju dalji upalni procesi, ali i pojava hiperpigmentacije i ožiljaka.Donja starosna granica pacijenata za lasersku epilaciju je 14 godina pri čemu je kod devojčica veoma bitno da bude uspostavljen menstrualni ciklus.

Da li je laserska epilacija bezbedan tretman?

 aparat laserska epilacija
Sonde aparata za lasersku epilaciju uglavnom imaju nastavak koji hladi i umiruje kožu, odvodi toplotu laserskog zraka čineći tretman maksimalno udobnim i bezbednim.Kada sonda dođe direktno u kontakt sa kožom tretirane regije laserski snop se apsorbuje u pigment folikula neželjene dlake. Svetlosna energija laserskog zraka se tada pretvara u toplotnu energiju koja zatim fototermolizom uništava dlaku.

Za postizanje željenog efekta neophodno je tretman ponoviti 3 – 5 puta u razmaku od 8 – 12 nedelja u zavisnosti od tretirane regije.

ciklus rasta dlake
Dlake rastu u tri faze od kojih svaka faza traje određeni vremenski period. Cilj je tretirati dlake određenih regija kada se dlake nalaze u prvoj fazi rasta( anagen), jer će jedino tada odreagovati na laserski snop. U navedenoj prvoj fazi rasta dlaka je najbogatija pigmentom, a pigment je jedini cilj za laserski snop. Zbog toga se i tretmani laserske epilacije ponavljaju na svakih 8 – 12 nedelja kako bi sve dlake tretirane regije bile u prvoj fazi rasta kada ih laserski snop i prepoznaje.

Najčešće predrasude

na licu
Najčešće predstasude su u vezi sa laserskom epilacijom regije prepona, pazuha i areola, to jest štetnim uticajem kojim bi laserski snop eventualno mogao da ima na jajnike, limfne žlezde pazuha i mlečne žlezde. Treba napomenuti da laserski snop prodire svega nekoliko milimetara duboko u kožu i njegov cilj je melanin u folikulu dlake dok su navedene strukture duboko postavljene i van su domašaja laserskog zraka.

Trudnoća i dojenje su fiziološka stanja u toku kojih nije preporučljivo raditi tretmane laserske epilacije, jer je pigmentacija kože promenjena pod uticajem hormona pa se samim tim povećava rizik za nastanak hiperpigmentacije.

Laserska epilacija se ne sme primenjivati ukoliko imate epilepsiju, psorijazu, vitiligo i još neke dijagnoze.

Priprema i postupak

 suncanje
Pre laserske epilacije se spovodi određena priprema. Ona se pre svega odnosi na činjenicu da pre ovog tretmana ne treba depilirati željenu regiju. Takođe ne treba ni čupati dlačice pincetom. Jer ako čupate dlačice pincetom ili ih depilirate voskom onda se dlake dovode u različite faze rasta čime se povećava i broj ponovljenih tretmana laserske epilacije. U navedene četiri nedelje pripreme pred lasersku epilaciju dlake je preporučljivo uklanjati kremom za depilaciju ili brijačem.

Kod većine aparata za lasersku epilaciju koji se mogu naći na tržištu se podrazmeva da se ne treba sunčati minimum šest nedelja pre tretmana.Pacijente je neophodno precizno informisati o ovome! Solarijum kao i sredstva za samopotamljivanje apsolutno su zabranjeni pred lasersku epilaciju.Fotosenzitivne lekove takođe ne treba koristiti. Zato se dobro raspitajte da li sa lekovima koje koristite možete da se sunčate ili idete na tretman laserskom epilacijom.

uklanjanje dlacica pincetom
U toku samog tretmana koža tretirane regije je crvena, a pacijent se može žaliti na subjektivan osećaj peckanja. Ovo crvenilo kao i osećaj peckanja, spontano nestaju u prvih sat – dva nakon tretmana. Dve nedelje nakon laserske epilacije pacijent se može nesmetano izlagati suncu.

Prilikom izbora ordinacije ili salona u kojem se vrši laserska epilacija treba uzeti u obzir iskustvo zaposlenih, kao i njihovu stručnost i preporuke. To je jedini i siguran put za uspešnu i potpuno bezbednu lasersku epilaciju.