Sve promene koje se dešavaju u organizmu se reflektuju na Vašem licu. Zato se i bubuljice ne javljaju slučajno već šalju jasnu poruku o Vašem zdravlju i higijeni. Dermatolozi su napravili šemu koja Vam može pomoći da shvatite zašto se bubuljice javljaju na određenim delovima lica. Kada saznate uzrok nastanka bubuljica onda ih se lako, određenim preventivnim aktivnostima, možete rešiti. mapa bubuljica na licu
1.    Bubuljice na bradi, vilici ili vratu
Uzrok: Mesečni ciklus. Hormoni poput testosterona variraju tokom ciklusa i utiču na žlezde da proizvode više ulja. Taj višak ulja na kraju blokira pore i dovodi do stvaranja bubuljica.
Prevencija:  Nedelju dana pre ciklusa počnite sa korišćenjem preparata za čišćenje kože. Najbolji su preparati koji u sebi sadrže benzoil peroksid ili salicilnu kiselinu. Tretirajte celo lice, a naročito predeo oko brade, vilice i vrata.
2.    Bubuljice duž ivice kose
Uzrok:  Proizvodi za kosu. Ulja i ostali proizvodi za oblikovanje frizure sadrže dosta masti. Ta masnoća se može spustiti do lica i izazvati bubljice i to najčešće oko ruba kose.
Prevencija:  Ne nanosite ove proizvode blizu korena kose. Obavezno perite ruke nakon primene ovih preparata. Ako imate problem sa ovim bubuljicama onda bi trebalo svakodnevno da čistite lice tonikom.
3.    Bubuljice oko usana
Uzrok:  Ishrana.  Ostaci od kiselih namirnica kao što su limun ili sirće mogu da iritiraju kožu i da izazovu upalu. Takođe ostaci od masne i pržene hrane fizički blokiraju pore. U svakom slučaju rezultat je isti: Bubuljice oko usana.
Prevencija:  Posle svakog jela lepo operite lice, a naročito predeo oko usana kako biste uklonili ostatke od hrane.

4.    Bubuljice na obrazima
Uzrok:  Prljavština i bakterije. Ako stalno dirate lice rukama ili prislanjate mobilni telefon na obraze rizikujete da Vam se na licu gomila prljavština i bakterije koji vremenom zapušuju pore i dovode do stvaranja bubuljica.
Prevencija:  Redovno čistite telefon antibakterijskim maramicama i što manje pipajte lice rukama.
5.    Bubuljice na nosu i čelu
Uzrok: Stres. Tokom stresa telo oslobađa adrenalin koji sa druge strane luči ulja. Ulja začepljuju pore i stvaraju bubuljice i to naročito u takozvanoj T-zoni.
Prevencija:  Pre stresnog ili tokom stresnog perioda pokušajte češće da tretirate lice sredstvima protiv akni i bubuljica.
6.    Bubuljice na grudima i leđima
Uzrok: Pogrešan grudnjak ili majica. Grudnjak ili majice od sintetičkih materijala tokom vežbanja ili leti tokom velikih vrućina zadržavaju znoj. Na vlažnom delu tela, oko grudi i na leđima, se gomilaju bakterije i stvaraju bubuljice.
Prevencija:  Tokom treniranja nosite pamučne majice. Redovno se tuširajte kako biste uklonili znoj i suvišnu masnoću.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име