Mali procenat ljudi ima urođenih problema sa stopalima, ali zato se 75% populacije tokom života suoči sa  stečenim problemima sa stopalima. Ti problemi su rezultat nedovoljno razvijene svesti o značaju dobrog održavanja nogu. U stopalu se nalaze 52 kosti što je 25% od ukupnog broja kostiju u telu. Zajedno sa 33 zgloba, 107 ligamenata i 19 mišića obe noge stopala apsorbuju u svakom pritisku pet puta veću težinu od telesne težine čoveka.

Tipični problemi sa stopalima su čirevi, atletsko stopalo, posekotine, urasli nokti, čukljevi, žuljevi, plantarne bradavice. Da biste izbegli većinu ovih problema trebalo bi stalno da negujete i proveravate stopala, prste i nokte. Ovo posebno važi za osobe sa dijabetesom, ali i sa drugim zdravstvenim problemima kao što su artritis, nervni poremećaji i bolesti krvotoka.

Preventivna nega stopala podrazumeva pravilan izbor čarapa i obuće. Žene imaju četiri puta veće šanse da razviju probleme sa stopalima ukoliko stalno nose visoke potpetice. Da biste odmorili noge i celo telo dignite stopala kako bi krv kroz njih slobodno tekla i oko pet minuta podižite i spuštajte nožne prste( kao kad se rade trbušnjaci).
Koristite kvalitetne čarape koje upijaju znoj i menjajte ih svaki dan. Izaberite obuću od kože ili platna koja bi omogućila stopalu da diše. Stopalima ne prija previše vruća ili hladna temperatura.
Perite noge svakodnevno i dobro ih osušite naročito oko prstiju. Lepo i pravo isečite nokte kako biste sprečili gljivične infekcije i urasle nokte. Potopite stopala u toplu vodu i nežno ribanjem sa sunđerom ili četkom uklonite grubu kožu. Poželjna je i masaža stopala.
Postoji veliki broj preparata za negu stopala. Međutim ukoliko imate ozbiljnijih problema obratite se lekaru da bi Vam preporučio adekvatnu terapiju.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име