Svaka godina donosi sa sobom nove trendove u nutricionizmu i dijetetici. Paleo dijeta i ishrana bez gluteina su još uvek popularni ali postoji jos nekoliko novih trendova koje biste trebali da znate kada je zdrava ishrana i gubitak težine u pitanju.

Dijeta bazirana na DNK analizi. Istraživanje ljudskog DNK započeto 1990. godine od strane Američkog nacionalnog instituta za zdravlje dalo je rezultate koji su za posledicu imali razvoj nove grane u nutricionizmu – nutrigenomike. Suština ove nauke jeste da na osnovu genetske strukture preporuči dijetu koja će napraviti najbolji balans između vaše težine i metabolizma. U ne tako dalekoj budućnosti moćićete vrlo lakim testom da utvrdite koje namirnice vam najviše odgovaraju i dobijete dijetetski plan koji će vašu liniju dovesti do savršenstva.

Dijeta bazirana na voću. Pobornici ovog načina ishrane se trude da čak 75% svojih kalorija dobiju od svežeg voća. Ostalih 25% kalorija dolazi od oraha, povrća i semenja. Iako je ovaj način ishrane prisutan već decenijama, tek od skora je je dobio na popularnosti. Kratkoročni efekti pozitivni, ali ne postoji naučni dokaz da je ova dijeta na duge staze dobra.

Magične bobice (Synsepalum dulcificum). Rastu u Zapadnoj Africi i poznate su po tome da menjaju ukus hrane na taj način što maskiraju kiseli i gorki ukus hrane blokirajući receptore. Ljudi koji koriste ovo voće u ishrani nemaju potrebe za unosom šećera.

Ishrana bogata vlaknima. Ova dijeta se sastoji od unosa 25 – 38 grama vlakana dnevno, što ne znači da pored toga možete uneti nekontrolisano mnogo kalorija. Dijeta podržava unos ugljenih hidrata ali zato zabranjuje unos prerađenih kalorija. Akcenat se stavlja na voće, povrće i zrnevlje.

 

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име