Svaka dama ima svoj raspored održavanja i negovanja kose koji uglavnom sadrži aktivnosti vezane za pranje, šišanje, farbanje i hidriranje kose. Poslednja istraživanja su pokazala da je prilikom negovanja kose potrebno poštovati određena pravila. Pogledajte o kojim je pravilima i aktivnostima reč.

5 pravila koja treba dodati vasoj dnevnoj rutini negovanja kose.
1.    Koliko često treba prati kosu
Masnu kosu treba prati na svaka dva dana jer je sklona brzom mašćenju. Za pranje možete koristiti puder ili šampon za suvo pranje koji će upiti dodatna ulja iz kose.Normalnu kosu možete prati jednom nedeljno. Nakon pranja obavezno nanesite regenerator i ostavite ga da deluje nekoliko minuta, a onda dobro isperite kosu. Suvu i hemijski oštećenu kosu treba prati ređe, ali je poželjno koristiti maske za kosu koje su hranjive i sadrže eterična ulja koja pomažu kosi da se brže oporavi. Masku nanesite uveče i ostavite je da odstoji preko noći.
Kod pranja kose obično važi pravilo da se kratka kosa pere svaki drugi dan jer se brzo masti i izgleda neuredno i prljavo. Kovrdžavu i dugu kosu treba prati jednom nedeljno jer je prirodnoj masnoći potrebno više vremena da se spusti od korena prema krajevima kose.
2.    Kako koristiti preparate
Za pranje kose je najbolje koristiti srednju temperaturu vode( mlaku vodu). Dobro potopite kosu, a zatim šampon prvo utrljajte u dlanove pa tek onda nanesite na kosu.Bolje je koristiti manje šempona jer će se ravnomernije rasporediti. Teme lagano masirajte vrhovima prstiju, a zatim pređite i na ostatak kose. Kosu dobro isperite od pene i stavite regenerator i to na krajeve kose. Ostavite najmanje 5 munita da odstoji, a zatim je isperite. Stručnjaci savetuju da je za pranje poželjno koristiti blage i hidrirajuće šampone i regeneratore.
3.    Kada se treba šišati
Kratku kosu i kosu do ramena treba šišati na svakih 4 do 6 nedelja. Dugu kosu na svakih 8 nedelja. Postoji mišljene da ukoliko često kratite krajeve kose, kosa će brže da raste. Međutim to nije tačno. Rast kose zavisi od određenih hormona, vitamina i gena, a ne od šišanja. Zato ne preterujte već kod duge kose kratite krajeve kada primetite da počnu da se suše i cvetaju. Najbolje je na svakih 6 do 8 nedelja u zavisnosti od tipa i kvaliteta kose.
4.    Kako treba koristiti alatke za kosu
Pod alatkama se podrazumevaju fen, vikleri, prese koje su pre svega namenjene oblikovanju frizure. Fen možete koristiti prilikom sušenja, ali ga udaljite od kose kako je ne biste oštetili. Ipak je za kosu zdravije sušiti je prirodnim putem. Takođe presa zagreva kosu i u određenoj meri je suši i oštećuje. Zato je najbolje za oblikovanje frizure koristiti lak i sprej za kosu. Manje je štetno i štedi vreme.
5.    Kada treba farbati kosu
Kosu je poželjno farbati svake četvrte nedelje. Ukoliko izvlačite pramenove u različitim nijansama najbolje je to raditi na svakih 6 do 8 nedelja.  Da bi Vam farba što duže trajala i kosa bila mekša i lepša koristite šampone za farbanu kosu koji odgovaraju Vašoj boji kose kao i regeneratore za dubinsko delovanje.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име