Ombre kosa je već duže vreme jedna od najpopularnijih tehnika nijansiranja i izvlačenja pramenova. Bila je veliki hit tokom 2000 – tih godina kada su je nosile skoro sve poznate ličnosti. Danas je i dalje ova tehnika nijansiranja tražena samo u malo izmenjenom obliku odnosno prilagođena je potrebama savremenih žena.

 ombre boja kose
Šta je zapravo ombre kosa? Ombre je reč francuskog porekla koja bukvalno znači „ zasenčiti“. Kada se pominje boja kose misli se na gradativno prelaženje od tamnije do svetlije nijanse. Ombre nijanse mogu da funkcionišu na bilo kojoj dužini i tipu kose jer su lako prilagodljive kako one smelije tako i one prirodnije nijanse.

Druga prednost jeste što se jednostavno održava u odnosu na druge tehnike farbanja kose. Izrastanje kose iz korena je mnogo manje primetno. Što je tamnija kosa u korenu i što je svetlija na krajevima to će i linija prelaza tokom rasta iste biti manje vidljiva. Slede pet prelepih primera ombre boje za kosu koja se kreće od prigušenih i prirodnih nijansi pa do onih smelijih i dramatičnijih.

1.Karamel machiatto

 karamel makijato
Ovde je koren tamniji u nijansi kafe, a pramenovi svetliji u karamel tonovima. Sve zajedno podseća na preukusnu machiatto kafu koja u stvari predstavlja espreso u koji se doda par kapi mleka i malo pene od mleka. Ovo je odličan izbor za prirodne plavuše ili brinete koje žele da osveže svoju nijansu tokom leta 2022. Pošto su tonovi boje neutralni lepo se slažu sa svim tonovima kože. Ova nijansa se jednostavno održava, bukvalno je potrebno na nekoliko meseci odlaziti kod frizera.

2.Black Velvet ombre kosa

 crni somot ombre kosa
Mnogi poznati frizeri vole da koriste ovu tehniku izvlačenja pramenova i nijansiranja jer su u mogućnosti da kombinuju veoma moćne i moderne boje i da time dobiju zanimljive mešavine. Black Velvet je jedna od zanimljivih nijansi koja se dobija izvlačenjem crvenih tonova na crnoj ili tamnijoj osnovi. Krajnji rezultat jeste tamni deo pri korenu, srednje crvena sredina i svetlo crveni krajevi. Poželjno je koristiti i proizvode koji će ovoj nijansi dati potreban sjaj i živahniji izgled.

3.Siva ombre kosa

 siva ombre kosa
Ova sivkasta nijansa laska ženama koje imaju hladnije tonove kože. Zadimljeni tonovi koji prelaze iz hladne tamno braon u pepeljasto braon kao srednju nijansu savršeno dopunjuju hladniji ton kože. Treba imati na umu da se ovakva pepeljasto braon nijansa pramenova dobija malo teže odnosno potrebno je nekoliko tretmana kod frizera što opet zavisi i od tona vaše prirodne nijanse kao osnovne. Da bi sivkasta nijansa duže trajala, ali i da biste izbegli stvaranje žućkastih i zlatnih tonova koristite redovno ljubičasti šampon za pranje koje se preporučuje jednom ili dva puta nedeljno.

4.Bakarno crvena

 bakarno crvena
Takođe uz pomoć ove tehnike možete eksperimentisati i sa različitim nijansama crvene kao što je i ova boja bakra. Samo imajte na umu da su molekuli crvene boje veći od bilo koje druge što automatski znači da brže izblede. Dugovečnost crvenih nijansi možete produžiti ako koristite odgovarajuće šampone i bezbojne balzame tokom pranja kao i hladniju vodu tokom ispiranja.

5.Sombre

 sombre
Sombre predstavlja suptilniju verziju ombre tehnike izvlačenja i nijansiranja pramenova. Kod sombre je manje vidljiv prelaz između tamnijih i svetlijih tonova. Svetliji ton koji je na krajevima je uglavnom za jednu ili dve nijanse svetliji od prirodne nijanse koja je na korenu. Na taj način se stvara mekša, prirodna boja koja izgleda osunčanije. Sombe se još lakše održava jer je izrastak manje vidljiv što znači da ne morate tako često odlaziti kod frizera već na nekoliko meseci.