Tokom godina mnoge dame zbog velikih obaveza oko kuće, posla, dece ne stignu da vežbaju i da se bave sportovima koje su trenirale kada su bile devojke.  Zato njihovi mišići vremenom gube mišićnu masu, a zbog stresnog života i hormonalnih poremećaja  kojima su izložene telo se menja što rezultira nagomilavanjem masnih naslaga oko stomaka i zadnjice. Takođe, naučno je dokazano da žene sa četrdeset i više godina koje redovno umereno vežbaju su raspoloženije, bolje pamte, imaju bolju koordinaciju pokreta i nemaju probleme sa hroničnim bolestima kao što su bolovi u leđima, rukama, nogama… Predlažemo Vam da pogledate i izaberete neki od ovih pet sportova idealnih za dame preko 40 –te.
1. Biciklizam
Vožnja bicikle je sjajan izbor za one dame koje su sklone bolovima u zglobovima, koje imaju problem sa varenjem i slabom koncentracijom. Takođe redovna vožnja bicikle smanjuje rizik od kardiovaskularnih bolesti, dijabetesa, raka, visokog krvnog pritiska i gojaznosti jer telo postaje efikasnije i lakše se brani od negativnih faktora.
2. Plivanje
Jedan sat umerenog plivanja troši 500 grama kalorija što će znatno ubrzati Vaš metabolizam, a to znači da ćete biti zadovoljni svojom kilažom. I ne samo to već bićete i u dobroj formi jer se tokom plivanja aktiviraju svi mišiči tela. Plivanje povećava izdržljivost tela, jača srce, poboljšava kapacitet pluća i čini Vas zdravijim i otpornijim na bolesti.
3. Joga i pilates
Joga i pilates imaju velike zdravstvene prednosti pogotovo za dame u 40 – tim godinama života. Jačaju kičmu i kosti, poboljšavaju fleksibilnost i mobilnost organizma. Pored fizičkog efekta joga i pilates pružaju mnoštvo mentalnih koristi, od smanjenja stresa do povećanja energije organizma.

4. Veslanje
Verovali ili ne, na listi najbezbednijih sportova za četrdesetogodišnjakinje nalazi se i veslanje. Međutim, da biste veslali nije Vam potreban čamac već možete raditi odgovarajuću vežbu u teretani. Veslanje je dobro za cirkulaciju, ali i jača mišiće nogu. Naučno je dokazano da su ljudi sa snažnijim nogama oštroumniji.
5. Crossfit
Crossfit je poslednjih godina jedan od najpopularnijih treninga. Podrazumeva ponavljanje više vežbi u zadatom vremenskom roku. Radi se u društvu pa se takmičari često takmiče ko će brže odraditi zadate vežbe. Vežbe su raznovrsne od skokova, preko sklekova do dizanja vreća napunjenih peskom ili vlaša sa vodom. Vežbe su vrlo prilagodljive tako da se ovim sportom mogu baviti svi bez obzira na uzrast i fizičku spremu. Crossfit će pre svega povećati Vašu mišićnu masu i obezbediće Vam vitku liniju, a samim tim i kvalitetniji i zdraviji život.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име