Predstavljamo vam najbolje pletenice za tanku kosu koje možete nositi u svim prilikama.

 pletenice za tanku kosu
Postoji nepisano pravilo da čvrsto vezivanje i oblikovanje retke i tanke kose može još više da je proredi i oslabi. Međutim, ipak postoji način da i na ovakvom osetljivom tipu kose isprobate određene punđe, repove i pletenice koje će je samo vizuelno učiniti punijom i voluminoznijom. Pletenice za tanku kosu su obično labave, odnosno slabo zategnute čime kosa izgleda vizuelno gušća. Takođe, držanje kose u pletenici može pomoći u sprečavanju lomljenja kose izazvanog primenom alata za grejanje koji se često koriste prilikom oblikovanja kose.

Po mišljenjima frizera pletenice za tanku kosu su odličan način da sačuvate svoju kosu, bitno je samo voditi računa da je preterano ne zatežete posebno na krajevima gde je i najosetljivija. Pogledajte koje su to najbolje pletenice za tanku kosu koje će joj vizuelno dati potrebnu gustinu i volumen.

1.Kruna pletenica (mlekarica)

 kruna pletenice za tanku kosu
Kao što sam naziv kaže kruna pletenica se nalazi na samom vrhu glave i predstavlja lak način da se prikrije proređena kosa na temenu. Mlekarica se pravi nežno bez zatezanja kako bi se kosi dala potrebna punoća i pritom zaštitio folikul dlake. Potrebni su vam samo češalj, dve elastične trake i 10 minuta.

Izdvojite pramen kose iza uveta i pletite pletenicu na gore. Svaki put kada završite jedan prolaz, kroz centar dva pramena zgrabite malo slobodne kose i tako sve do kraja. Dobićete veću pletenicu koja se završava na potiljku ili zadnjoj liniji kose. Na kraju vežite pletenicu gumicom. Isti postupak ponovite sa suprotne strane. Na kraju, krajeve pletenice zajedno pričvrstite šnalom kako bi dobila oblik krune. Za dodatni volumen lagano, prstima razvučite vrhove pletenice. Da bi pletenice dobile na teksturi i izgledale punije nanesite pre pletenja malo suvog šampona za kosu.

2.Palačinka pletenica

 palacinka
Velika palačinka pletenica je idealan stil pletenice kod koje kosu možete raširiti tako što ćete je izravnati što će dati veću širinu glavi kao i iluziju punije kose. Počnite tako što ćete napraviti obrnutu francusku pletenicu. Zatim prstima polako razvucite strane pletenice, polako je šireći. Dobićete pljosnati izgled pletenice kao palačinka. Na kraju kosu isprskajte lakom da bi frizura izgledala čvršće i da bi duže trajala.

3.„Box“ pletenice za tanku kosu

 box
Box ili kutijaste pletenice su takođe dobra opcija za tanku kosu jer kosu vizuelno čine obimnijom, ali su i dalje dovoljno lagane da ne dodaju više težine nego što kosa može da podnese. Izdvojite deo kose i podelite ga na tri pramena. Zatim pletenicu pletete tako što pramenove provlačite jedan ispod drugog, a ne jedan preko drugog kao kod klasične pletenice. Prilikom pletenja uzimajte po delić kose dok ne dođete do kraja. Možete napraviti jednu ili više kutijastih pletenica koje zaista izgledaju prelepo jer podsećaju na afro pletenice.

4.Pletenica punđa

 pundja pletenice za tanku kosu
Upletena punđa je jednostavna, ali efektna frizura koja ne opterećuje kosu i vlasište. Spada u grupu takozvanih neurednih punđi koja kosi daje potrebnu teksturu i punoću.
Prvo očešljajte kosu, a zatim nanesite šampon za suvo pranje od korena do krajeva kose. Vežite kosu u rep na vrhu otprilike na centru glave, mada možete i niže na potiljku. Napravite bilo koju vrstu pletenice od konjskog repa. Razvučite krajeve pletenice da bi izgledala punije, a zatim je uvijte kao punđu oko svoje ose i pričvrstite ukosnicom.

5.Prsten pletenice za tanku kosu

 prstenje u kosi
Ova rokerska frizura se pravi veoma jednostavno. Dok pletete francusku pletenicu ubacujte prstenje. To može biti samo jedan ili više prstenova. Bilo kakvi dodaci u kosi čine je punijom i voluminoznijom pa zato umesto prstenja možete i maramu ili neku traku uplitati u pletenicu. Samo je veoma bitno da prstenje uklonite iz kose tokom spavanja jer mogu da oštete kosu.

6.Pletene šiške

 siske pletenica
Ovo je retro stil pletenice. Izdvojite pramen kose sa strane i ispletite pletenicu. Zatim pletenicu prebacite preko čela blizu linije kose odakle obično kreću šiške. Ostatak kose možete vezati u lagani rep, punđu ili je samo pustite. Krajeve pletenice lagano razvučite da bi izgledala punije i da bi skretala pažnju sa proređenog temena glave koji je obično karakterističan za retku kosu.