Većina svetski poznatih ličnosti slavi Božić po gregorijanskom kalendaru 25 decembra, međutim, postoje i poznati pravoslavci u Holivudu koji slave Božić po julijanskom kalendaru 7 januara.pravoslavlje

Spisak ovih zvezda nije veliki, ali su uglavnom skoro svi dobro poznati javnosti. Neki ga slave zbog svog porekla, drugi zato što su preuzeli veru svog partnera dok ima i onih koji su zbog svojih ubeđenja postali pravoslavni hrišćani. Pogledajte koji su to poznati pravoslavci u Holivudu.

1.Tom Hankspoznati pravoslavci u Holivudu tom hanks

Čuveni glumac Tom Hanks je zbog svoje partnerke, tačnije druge žene, glumice Rite Wilson odlučio da postane pravoslavni hrišćanin. Otac njegove žene je poreklom iz Bugarske, dok je majka Grkinja rodom iz Albanije. „ Mislim da je pravoslavlje moje duhovno nasleđe. Venčao sam se u istoj crkvi u kojoj je krštena moja žena kao i naša deca“, rekao je Tom Hanks jednom prilikom. Glumac je 2016 godine posetio Rusku pravoslavnu crkvu Svete trojice na Antartiku. Pomolio se i popeo na zvonik. Đakon Maxim Gerb je tom prilikom rekao za Hanksa da je veoma otvorena i druželjubiva osoba. U decembru 2019 Hanks je dobio grčko državljanstvo.

2.Naomi Campbellnaomi campbell

Naomi Campbell je postala vernica Ruske pravoslavne crkve tokom veze sa ruskim biznismenom Vladislavom Doroninom. Inače poznata manekenka je rođena u Engleskoj, a poreklom je sa Jamajke. Još jedna zvezda koja je zbog ljubavi primila pravoslavnu veru.

3.Poznati pravoslavci u Holivudu – Jennifer Anistonpoznati pravoslavci u Holivudu Jennifer Aniston

Za razliku od prethodna dva primera, glumica Jennifer Aniston je nasledila pravoslavlje od svog oca koji je rođen na grčkom ostrvu Kritu. Njegovo pravo ime je Yannis Anastasakis. Glumica je poznata kao veliki donator Grčkoj pravoslavnoj crkvi. Takođe, često posećuje Rusku pravoslavnu crkvu u Los Anđelesu.

4.David Gahanpoznati pravoslavci u Hollivudu David Gahan

Pevač grupe Depeche Mode je preuzeo pravoslavnu veru od svoje supruge Jennifer Skilaz.

5.Poznati pravoslavci u Holivudu – Kim Kardashiankim kardashian

Čuvena starleta i rijaliti zvezda je rođena u Americi, ali je jermenskog porekla. Ona je četvrta generacija jermenskih emigranata, a njeni preci su živeli na teritoriji današnje Turske.

6.James Belushipoznati pravoslavci u Holivudu James Belushi

James Belushi je rođen u Americi, tačnije u Čikagu. Njegovi roditelji su emigrirali iz jednog albanskog sela koje se nalazi na granici sa Grčkom. Pripadnik je Albanske pravoslavne crkve. Takođe je 2009 dobio albansko državljanstvo.

7.Poznati pravoslavci u Holivudu – Christian BaleChristian Bale

Christian Bale je još jedna zvezda koja je zbog ljubavi promenila veru. Njegova supruga je Sibi Blazic, manekenka srpskog porekla. Prihvatio je pravoslavlje nakon njihovog venčanja 2000 – te godine.

8.Milla JovovichMila Jovovich

Glumica je rođena u Kijevu. Međutim, iako se njena porodica preselila u Ameriku dok je ona bila još mlada, Milla je ponosna na svoje korene i odlično govori ruski jezik. O svojoj veri je jednom rekla: “ Ja sam po rođenju ruska pravoslavka, ali ću ući u svaku crkvu u kojoj osetim ljubav i duh“. Milla Jovovich je svoju kćerku Dashiel Edan krstila 2015 godinu u Ruskoj pravoslavnoj crkvi „ Svetog preobraženja“ u Los Anđelesu.

Zašto se Božić u celom hrišćanskom svetu ne pada na isti datum?obicaj

Razlog je nastao zbog korišćenja različitih kalendara. Srpska pravoslavna crkva, kao i još mnoge druge pravoslavne zajednice koristi julijanski stari kalendar, a po njemu je 25 decembar zapravo 7 januar. Ova razlika je nastala 1582 godine kada je papa Grgur izvršio kalendarsku reformu. Od tada između većine praznika koje obeležavaju obe crkve postoji razmak od 13 dana.

Ova razlika u datumima nije toliko versko već je više astronomsko pitanje koje je pokušao da reši i naš čuveni naučnik Milutin Milanković. Po njegovom proračunu, koji se do sada smatra najtačnijim, Božić bi trebalo da se slavi 25 decembra u svim hrišćanskim zemljama. On je napravio i kalendar koji je prihvaćen na Svepravoslavnom kongresu u Carigradu 1923 godine. Međutim, u Srbiji u praksi on nikada nije zaživeo. Treba imati na umu da su neke pravoslavne zemlje kao što su Kipar, Grčka i Rumunija usvojile izmenjeni julijanski kalendar 1923 godine i sada slave Božić 25 decembra.

Zemlje koje Božić slave 7 januara su:

 • Rusija
 • Ukrajina
 • Izrael
 • Egipat
 • Bugaska
 • Srbija
 • Belorusija
 • Crna Gora
 • Kazahstan
 • Makedonija
 • Etiopija
 • Eritreja
 • Gruzija
 • Moldavija.