Ako se nakon zimskih meseci osećate umorno, usporeno, neraspoloženo, pospano i depresivno onda Vam je svakako potrebna prolećna detoksikacija organizma. Detoksikacija predstavlja čišćenje organizma od toksičnih supstanci koje su se nagomilale u telu uglavnom kao posledica konzumiranja teže hrane i neaktivnosti. Telo samo vrši proces detoksikacije, ali stručnjaci smatraju da to nije dovoljno i da mi sami treba da pomognemo organizmu da eliminiše toksine. Pravo vreme za to je upravo proleće.
Toksini se u našem organizmu ne stvaraju samo od hrane već i od vazduha koji udišemo, vodu koju pijemo i koristimo za kupanje pa čak i od sredstava za ličnu higijenu i čišćenje stana koje svakodnevno koristimo. To znači da smo na svakom koraku izloženi toksinima i da je zato svima nama neophodna detoksikacija da bismo sačuvali svoje zdravlje. Ako ste spremni za detoksikaciju onda je potrebno da pratite sledeće korake.
1.    Pijte dosta vode
Stručnjaci smatraju da je dnevno potrebno popiti od 3 do 5 litara vode. Počinje se ujutru sa čašom mlake vode u kojoj je rastvoren limunov sok. Na taj način se čisti jetra, organi za varenje i vrši hidratacija tela.
2.    Fokusirajte se na tri obroka dnevno
Obroci bi trebalo da sadrže sveže voće i povrće tj. zelenu ili biljnu hranu kao što su maslačak, sirovi beli luk, grejpfrut, avokado, cvekla, šargarepa, spanać, paprika, kupus, kelj, bobičasto voće. Takođe možete konzumirati posne vrste mesa i ribe. Ova hrana je najbolja u eliminaciji toksina iz organizma. Voće možete jesti u sirovom stanju ili cediti u sokove, a povrće je najbolje kuvati na pari. Preporuka je da jedete organsku hranu ako ste u mogućnosti, ili da iz predostrožnosti svu hranu koju kupite na pijaci dobro operete pre upotrebe pod mlazom vode.

3.    Izbegavajte gluten, mlečne namirnice, šećer i ostalu prepađenu hranu
Što više jedemo masnu i tešku hranu više ćemo čeznuti za njom i obrnuto što je manje jedemo manje ćemo je želeti. To znači da tokom perioda detoksikacije ne bi trebalo uopšte jesti pomenute namirnice jer se teško vare i nisu zdrave ni za imuni ni za ostale sisteme u našem organizmu. Takođe nije poželjno piti kafu i alkohol.
4.    Ne jedite posle 7 uveče
Večera bi trebalo da bude najlaganiji obrok u toku dana i da se završi do 7 sati uveče. Za večeru možete pojesti kuvano povrće ili supu.
5.    Fizička aktivnost
Tokom fizičke aktivnosti se dosta znojimo, a putem znoja se takođe eliminišu toksini iz organizma. Zato u proleće kada je lepo vreme dosta šetajte, vozite bicikl ili počnite da se bavite plesom ili nekim sportom. Sauna je takođe korisna u procesu detoksikacije.
6.    Dišite duboko
Radite vežbe disanja jer na taj način eliminišete i stres i toksine. Takođe ove vežbe su dobre za um i pluća. Udahnite vazduh, zadržite ga i izdahnite. Ove vežbe ponavljajte  ujutru i uveče.
7.    Ranije idite na spavanje
Tokom procesa detoksikacije veoma je važno da se dobro odmorite i naspavate. Ranije idite u krevet, spavajte noću i poželjno je da u isto vreme odlazite u krevet uveče i ujutru se budite.
8.    Napravite plan detoksikacije
Detoksikacija može trajati najmanje 10 dana i taj period se preporučuje početnicima. Napravite pauzu pa opet krenite sa detoksikacijom koja će trajati 21 dan. To znači da Vam je za uspešnu detoksikaciju neophodan dobar plan koji morate ispoštovati od početka do kraja.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име